Acord de 553 milioane dolari al Toyota, BMW, Mazda și Subaru pentru despăgubirea clienților în cazul airbagurilor Takata

Acord de 553 milioane dolari al Toyota, BMW, Mazda și Subaru pentru despăgubirea clienților în cazul airbagurilor Takata
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2017

Toyota, BMW, Mazda și Subaru au încheiat un acord de 553 de milioane de dolari pentru acoperirea cererilor de despăgubiri din partea proprietarilor a aproape 16 milioane de vehicule rechemate în service din cauza airbagurilor Takata defecte, potrivit documentelor depuse joi în justiție, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cadrul acordului, Toyota Motor va suporta costuri de 278,5 milioane de dolari, urmată de BMW cu 131 milioane de dolari, Mazda Motor cu  76 de milioane de dolari și Subaru cu 68 de milioane de dolari, scrie News.ro.

Acordul nu înseamnă sfârșitul problemelor legale cu care se confruntă compania japoneză Takata sau producătorii de automobile care îi sunt lcienți, dar poate ajuta la eforturile sale de a găsi un susținător financiar prin eliminarea uneia dintre incertitudini.

Acțiunile Takata, care nu figura ca pârâtă în acest caz, au crescut vineri cu 20% la bursa din Tokyo.

Takata caută de peste un an un susținător financiar care să suporta costurile înlocuirii dispozitivelor de umflare ale airbagurilor care stau la originea celei mai mari campanii de rechemări de vehicule din instoria industriei auto.

Producătorul american de componente auto Key Safety Systems și fondul privat de investiții Bain Capital încearcă să încheie un acord în valoare de circa 200 de miliarde de yeni cu Takata și producătorii de automobile.

Dispozitivele de umflare a airbagurilor Takata se pot declanșa cu o forță prea mare și să răspândească schije metalice în interiorul automobilelor și camioanelor. Aceste defecte ar fi provocat moartea a cel puțin 16 persoane, în timp ce peste 180 de persoane au fost rănite la nivel mondial.

Avocații au precizat că acordul referitor la despăgubiri nu include procesele împotriva Honda Motor, Ford Motor și Nissan Motor.

Reprezentanții Takata au refuzat să comenteze.

Pickup-ul Jeep Gladiator, confirmat de fotografii-spion. Modelul ar putea fi lansat anul viitor CITEȘTE ȘI Pickup-ul Jeep Gladiator, confirmat de fotografii-spion. Modelul ar putea fi lansat anul viitor

Acordul include un program de contactare a proprietarilor de mașini, despăgubiri pentru cheltuielile provocate lcienșilor, posibila plată a unei sume de 500 de dolari, oferirea unor automobile închiriate clienșilor și un program de sprijinire a clienților pentru reparații, inclusiv o garanție extinsă.

În ianuarie, Takata a acceptat să își recunoască vinovăția față de acuzațiile din SUA referitoare la fapte penale și plata a 1 miliard de dolari pentru închiderea unei investigații federale referitoare la dispozitivele de umflare. Majoritatea cazurilor de deces și rănire au fost în Statele Unite.

Producătorii auto au rechemat 46 de milioane de dispozitive de umflare a airbagurilor Takata de pe 29 de milioane de vehicule din SUA. Până în 2019, companiile auto vor rechema 64-69 milioane de astfel de dispozitive, de pe 42 de milioane de vehicule în SUA, au anunțat în decembrie autoritățile de reglementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota
bmw
mazda
subaru
takata