BMW și-a micșorat provizioanele cu 1 miliard de euro, ca urmare a reducerii acuzațiilor UE în procedurile antitrust

BMW și-a micșorat provizioanele cu 1 miliard de euro, ca urmare a reducerii acuzațiilor UE în procedurile antitrust
scris 22 mai 2021

BMW Group a făcut rost de bani, ca urmare a reducerii provizioanelor pe care le făcuse în urma dosarului Comisiei Europene pe proceduri antitrust. Dosarul privește constructorii germani de automobile VW, BMW și Daimler, suspectați că au făcut înțelegeri de tip cartel, în procedurile de reducere a emisiilor.

BMW Group a anunțat că previziunile sale privind câștigurile din 2021 vor fi îmbunătățite, datorită reducerii consistente a provizioanelor făcute anterior, ca urmare a existenței unei investigații a Comisiei Europene. Acum, BMW spune că progresul procedurilor, comparativ cu situația din 5 aprilie 2019, când era demarată procedura oficială, a adus „o reducere semnificativă a acuzațiilor Comiei UE împotriva BMW AG în ceea ce privește conținutul și durata”.

FOTO Dacia Bigster de serie va avea un design foarte apropiat de concept-car CITEȘTE ȘI FOTO Dacia Bigster de serie va avea un design foarte apropiat de concept-car

Comisia Europeană a declanșat o investigație în perioada 2018 care îi avea ca obiect pe cei de la BMW AG, VW AG și Daimler AG. Cele trei companii erau suspectate că au făcut o înțelegere prin care să reducă costurile dezvoltării de tehnologii care să reducă emisiile pentru motoare diesel. Investigația se referea la procedura antitrust și nu avea legătură cu acuzațiile de manipulare a emisiilor, de care au fost acuzați cei de la VW. Cei de la Daimler au fost primii care au cooperat cu Comisia, astfel că acuzațiile lor au fost reduse.

Pe 5 aprilie 2019, BMW AG a fost nevoită să constituie un provizion de aproximativ 1,4 miliarde de euro, corespunzător posibilelor amenzi ce ar fi putu rezulta din investigație. Acum, acuzațiile sunt reduse, astfel că BMW, „pe baza noilor informații”, susține că „este mai probabil să nu se emită o amendă către BMW AG de către Comisia UE”.

Suma pe care compania o scoate din provizionul constituit este de aproximativ un miliard de euro.

FOTO Drumarii acționează pentru deszăpezirea Transfăgărășanului, unde stratul de zăpadă variază între 2 și 6 metri CITEȘTE ȘI FOTO Drumarii acționează pentru deszăpezirea Transfăgărășanului, unde stratul de zăpadă variază între 2 și 6 metri

„Acest efect asupra câștigurilor nu este inclus în ghidul actual pentru 2021 și va duce la o creștere a marjei EBIT pentru segmentul auto cu aproximativ un punct procentual”, spune BMW. De asemenea, este estimată „o creștere semnificativă a câștigurilor brute ale companiei în exercițiul financiar curent”.

BMW mai spune că nu va contesta în justiție decizia Comisiei, indiferent de sancțiunea pe care o va primi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw
investigatie antitrust ue
daimler
vw antitrust