Dacia Sandero, până astăzi lider al vânzărilor auto în Europa, a fost depășită

Dacia Sandero, până astăzi lider al vânzărilor auto în Europa, a fost depășită
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 20 apr 2024

Tesla Model Y a revenit pe primul loc al vânzărilor în luna martie, în Europa, depășind atât VW Golf, cât și Dacia Sandero, principalii rivali în clasamentul celor mai vândute mașini din regiune. Pe întreg trimestrul, Sandero române lider categoric, cu o distanță suficient de mare peste Golf și una foarte mare față de Model Y, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dacia Sandero a înregistrat un volum de vânzări, în luna martie, în creștere cu aproape 25% față de anul trecut, respectiv 25.000 de unități, potrivit datelor preliminare Data Force, care arată că modelul românesc a fost însă depășit de VW Golf, cu circa 400 de vehicule în plus (creștere foarte mare, de 45%), și de Tesla Model Y, care a totalizat 26.122 unități, deși a avut un declin major, de 42 de procente, față de anul trecut.

VIDEO Zăpadă mare pe Transfăgărășan. Drumul dintre Bâlea Cascadă și Piscul Negru rămâne în continuare închis CITEȘTE ȘI VIDEO Zăpadă mare pe Transfăgărășan. Drumul dintre Bâlea Cascadă și Piscul Negru rămâne în continuare închis

Explicația acestei situații vine din faptul că Tesla și-a creat un obicei din livrarea masivă a mașinilor comandate de clienți la final de trimestru, pentru a-și atinge țintele de vânzări. Chiar și așa, este evident declinul acestui model, care anul trecut vindea în martie peste 45.000 de automobile, adică cu aproape 20.000 mai multe decât a reușit în acest an.

Pe locurile următoare, cele mai vândute modele în luna martie au fost Nissan Qashqai, Peugeot 208, Renault Clio, Citroen C3, VW T-Roc, Ford Puma, modelul fabricat în România, care are de asemenea un avans foarte bun, de 26%, și Opel Corsa.

Dacia deschide comenzile pentru noul Spring și anunță prețurile cu Rabla Plus CITEȘTE ȘI Dacia deschide comenzile pentru noul Spring și anunță prețurile cu Rabla Plus

Dacia Duster a continuat să piardă teren, pe măsură ce s-a apropiat startul comenzilor pentru noua generație, astfel că vânzările sale au scăzut și în martie, cu 11,2%, la 14.800 unități, un fenoman normal pentru orice model aflat între generații.

După primele trei luni ale anului, Dacia Sandero rămâne în fruntea clasamentului celor mai vândute mașini, cu un total de 70.600 automobile vândute, adică 20% peste nivelul din 2023. Principalul urmăritor în clasament, VW Golf, crește accelerat, după cum arată cifrele, având acum 63.431 unități vândute și 50% avans față de anul trecut. În acest ritm, este foarte posibil ca Golf să redevină în 2024 cel mai vândut automobil din Europa, după o pauză de câțiva ani.

FOTO Citroen atacă pe un front nou Dacia, cu un rival pentru Duster CITEȘTE ȘI FOTO Citroen atacă pe un front nou Dacia, cu un rival pentru Duster

Tesla Model Y este unul dintre puținele automobile din Top 10 cu scăderi, având 58.000 de vehicule vândute (-18%), la mică distanță de Peugeot 208, cu 56.800 unități. Citroen C3, Renault Clio, Toyota Yaris Cross, Skoda Octavia, VW T-Roc și Nissan Qashqai sunt celelalte mașini prezente în clasamentul celor mai vândute automobile din Europa, în primul trimestru al anului.

Ford Puma și Dacia Duster, ambele produse îN România, se află pe locurile 14 și 16, cu 43.700 unități și, respectiv, 41.300 unități, primul în creștere, celălalt în scădere față de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia sandero
tesla model y
vw golf