Nissan analizează preluarea unei participații de 15% în noua divizie de vehicule electrice a Renault

Nissan analizează preluarea unei participații de 15% în noua divizie de vehicule electrice a Renault
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 oct 2022

Nissan ia în considerare să investească într-o participație de până la 15% în noua divizie care va regrupa operațiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice (EV), a anunțat agenția niponă de presă Kyodo, într-un moment în care cele două companii negociază modificarea acționariatului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialii Nissan susțin că nu fac alte comentarii după declarația comună emisă luna aceasta de cei doi producători auto, în care confirmă că s-au angajat în discuții legate de o serie de probleme, inclusiv divizia de vehicule electrice, arată Agerpres.

Decizie istorică a ​UE: Acord final pentru eliminarea motoarelor cu combustie internă până în 2035 CITEȘTE ȘI Decizie istorică a ​UE: Acord final pentru eliminarea motoarelor cu combustie internă până în 2035

Renault și Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deține 43% dintre acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% dintre acțiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianța Renault - Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Luna aceasta, cei doi producători auto au discutat despre o nouă fază în parteneriatul lor, care ar putea include și o investiție din partea Nissan în noua divizie care va regrupa operațiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice.

La începutul lunii mai, Renault a anunțat în mod oficial că ia în considerare opțiunea creării a două entități separate, una dedicată dezvoltării, producției și vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franța, și cealaltă dedicată dezvoltării și producției de motoare și cutii de viteze termice și hibride de nouă generație E-TECH, care va include operațiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia și America Latină.

O asociere de constructori turci a câștigat contractul pentru construcția lotului Pietroasele - Buzău al A7 CITEȘTE ȘI O asociere de constructori turci a câștigat contractul pentru construcția lotului Pietroasele - Buzău al A7

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Nissan face presiuni asupra partenerului francez să-și reducă participația în grupul nipon cât mai mult posibil, ideal până la 15%, și ar putea lua în considerare obținerea de fonduri pentru a răscumpăra acele acțiuni.

Directorul general de la Renault, Luca de Meo, urmează să aibă o reuniune cu analiștii și investitorii în data de 8 noiembrie, ocazie cu care este așteptat să ofere noi informații cu privire la strategia grupului, inclusiv detalii cu privire la planul de a crea o divizie specializată pe producția de vehicule electrice, denumită intern cu numele de cod "Ampere", separată de divizia care va regrupa operațiunile din domeniul motoarelor pe combustie, denumită intern sub numele de cod "Horse".

Renault vrea ca Nissan să fie acționar la divizia sa de automobile electrice, la care grupul francez vrea să păstreze un pachet de cel puțin 51%. Pentru divizia care va regrupa operațiunile din domeniul motoarelor pe combustie, Renault are în vedere crearea unei noi entități cu Aurobay, un joint venture între Volvo Car AB și grupul chinez Zhejiang Geely Holding Group, precum și cu alți investitori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
renault