Proiect de peste 17,5 milioane de euro pentru modernizarea Portului Sulina

Proiect de peste 17,5 milioane de euro pentru modernizarea Portului Sulina
scris 2 oct 2020

Autoritățile tulcene au semnat un proiect în valoare de peste 17,5 milioane de euro pentru modernizarea Portului Sulina, urmând să fie reabilitate cheul, platforma. În prezent, infrastructura portuară creează riscuri și dificultăți în timpul manevrelor de acostare și în timpul încărcării-descărcării mărfurilor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Tulcea, a fost semnat contractului de finanțare pentru modernizarea Portului Sulina, Perimetrul 1, iar proiectul beneficiază de o finanțare europeană de aproximativ 17,5 de milioane de euro prin Mecanismul ITI Delta Dunării, Programul Operațional de Infrastructură Mare, relatează News.ro.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a afirmat că investiția va moderniza Portul Sulina, iar acest lucru va duce la creșterea cantităților de marfă operate anual.

"Vreau să felicit inițiatorii de la AZL Sulina pentru ceea ce au realizat într-un timp scurt, respectiv pentru faptul că au reușit să semneze contractul de finanțare la primul proiect și să se apropie de aceeași etapă și cu al doilea. Investiția va îmbrăca într-o altă haină Sulina, pentru că un port modern va duce la creșterea cantităților de marfă operate anual și va stimula interesul pentru investiții. Consider că este o mare reușită pentru oraș și, cel mai important, mă bucur că reușim să răspundem nevoilor comunității din Sulina“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Paradoxul pieței auto din România: creștere uriașă a înmatriculărilor, în septembrie, într-o perioadă de scăderi CITEȘTE ȘI Paradoxul pieței auto din România: creștere uriașă a înmatriculărilor, în septembrie, într-o perioadă de scăderiSursa citată precizează că în prezent infrastructura portuară din Sulina prezintă deteriorări majore care creează riscuri și dificultăți în timpul manevrelor de acostare și în timpul încărcării-descărcării mărfurilor.

Directorul general al AZL Sulina, Dragoș Ioniță, a afirmat că proiectul vizează realibilitarea întregii infrastructuri portuare.

"Proiectul vizează realibilitarea întregii infrastructuri portuare, cu statut de regim de zonă liberă. Avem o deschidere la Dunăre de aproximativ 150 de metri liniari de cheu care va fi reabilitat și care se află în prezent într-o stare deosebit de rea. Platforma este, de asemenea, într-o stare deplorabilă, iar prin proiect vrem să ajungem la o sarcină acceptată de aproximativ 5 tone/mp. Regimul de zonă liberă conferă foarte multe avantaje din punct de vedere fiscal și vrem ca până în decembrie 2023 să reușim să implementăm acest proiect. De asemenea, am depus un al doilea proiect care vizează reabilitarea bazinului maritim, a capului de mol al bazinului”, a declarat directorul general al AZL Sulina, Dragoș Ioniță.

Consiliul Județean Tulcea a precizat că obiectivul proiectului constă în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii portuare care deservește traficul cu nave de mărfuri, în scopul creșterii eficienței și siguranței operațiunilor portuare. Implementarea proiectului va conduce la creșterea cu aproximativ 70.000 tone/an, în medie, a cantităților de marfă operate anual în porturile românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
sulina
port
modernizare
proiect