Sectorul aerian, primul beneficiar al ridicării sancțiunilor în Iran: guvernul vrea să cumpere 114 avioane Airbus

Sectorul aerian, primul beneficiar al ridicării sancțiunilor în Iran: guvernul vrea să cumpere 114 avioane Airbus
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 ian 2016

Iranul ar putea achiziționa 114 avioane Airbus, în cadrul unui program ambițios al guvernului de la Teheran privind modernizarea flotei aeriene civile, care vizează cumpărarea a peste 580 aeronave până în 2026. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul iranian al Transporturilor, Abbas Akhoondi, cu câteva ore înainte de ridicarea sancțiunilor internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Primi pași au fost făcuți. Am ajuns la un acord cu Airbus pentru achiziționarea a 114 avioane", a spus Akhoondi pentru agenția de știri Tasnim, citată de Reuters.

Cele 114 de avioane Airbus, cu o valoare de catalog de peste 10 miliarde dolari, vor suplimenta flota companiei cu capital de stat IranAir, a precizat ministrul iranian. În prezent, IranAir operează 43 de aeronave. 16 dintre acestea sunt avioane de mărime medie Fokker-100, ieșite din producție în 1996, după ce compania olandeză Fokker a fost declarată în faliment.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, avioanele care vor fi achiziționate pentru IranAir sunt de tip A320 și A340. Primele livrări ar putea avea loc în luna iulie.

BERD va împrumuta 8 mil. euro belgienilor de la Sonaca pentru fabrica de componente Airbus de la Turda CITEȘTE ȘI BERD va împrumuta 8 mil. euro belgienilor de la Sonaca pentru fabrica de componente Airbus de la Turda

Autoritățile de la Teheran intenționează să cumpere și componente pentru avioane de la Airbus, precum și mai multe aeronave Boeing 737 și 777, conform surselor menționate.

Reprezentanții Airbus au refuzat să comenteze înaintea deciziei SUA și UE privind ridicarea sancțiunilor economice și financiare impuse Iranului din cauza programului nuclear.

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au ridicat, sâmbătă seara, sancțiunile impuse Iranului, după ce un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a stabilit că autoritățile de la Teheran s-au conformat cu obligațiile asumate în cadrul acordului încheiat vara trecută cu marile puteri internaționale.

Record pentru Airbus: 635 aeronave livrate în 2015 CITEȘTE ȘI Record pentru Airbus: 635 aeronave livrate în 2015

Dacă se va concretiza, acordul cu Airbus va marca debutul unei serii de tranzacții internaționale în Iran care se anunță impresionantă, după mai mulți ani în care accesul investitorilor americani și europeni pe piața locală a fost limitat.

Totodată, tranzacția va reprezenta prima etapă în cadrul procesului de modernizare a flotei aeriene civile din Iran, proces care vizează achiziția a cel puțin 581 aeronave până în 2026. Estimările oficiale privind necesarul de avioane la finele perioadei menționat au fost revizuite recent în creștere, de la 400 aeronave anterior, scrie Bloomberg.

“În teorie, fundamentele economice ale Iranului ar trebui să permită absorbirea a 300 de aeronave în următorii cinci ani, însă întrebarea este dacă acest plan este fezabil în practică. Un asemenea ritm de creștere (a numărului de avioane – n.r.) ar pune o presiune imensă la nivelul aeroporturilor și infrastructurii aeriene, precum și la nivelul companiilor și persolului calificat, chiar și pe piețele mature. Pentru Iran ar fi cu atât mai dificil, în special din cauza faptului că ecosistemul aviatic va trebui să se adapteze la o nouă generație de avioane”, a spus Binit Somaia, director în cadrul firmei australiene de consultanță în aviație CAPA Centre for Aviation.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
airbus
avioane
acord
achizitie
sanctiuni