Șoferilor le va fi interzis să își mai facă selfie sau transmisii live la volan. Sancțiunile vor merge până la suspendarea permisului

Șoferilor le va fi interzis să își mai facă selfie sau transmisii live la volan. Sancțiunile vor merge până la suspendarea permisului
scris 11 ian 2019

Șoferilor le va fi interzis, prin lege, să își mai facă selfie-uri sau transmisii live pe diverse rețele de socializare, precum Facebook, în timp ce conduc mașina, după ce în ultima perioadă au fost consemnate din acest motiv o serie de accidente grave de circulație. Interdicția reiese dintr-un proiect de lege care prevede ca șoferii să nu mai aibă voie ca, în timp ce conduc mașina, să țină în mână sau să folosească în orice mod nu numai telefonul mobil, ci și oricare dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

În prezent, legislația interzice deja conducătorilor de vehicule ”folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere» (hands-free - n.r.)”.

Acum, noul proiect de lege prevede că: ”În timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Așadar, șoferii nu vor putea în continuare să țină în mână telefonul mobil în timpul conducerii automobilului, dar nici să fotografieze, filmeze sau înregistreze audio. 

Proiectul stabiliște în acest caz sancțiuni contravenționale complementare, în funcție de obligativitatea deținerii unui permis de conducere.

DOCUMENT Autoritățile au trimis la Bruxelles, pentru avizare prealabilă, proiectul unei noi scheme de ajutor de stat pentru stații de încărcare electrice. Subvenție pot primi 1.000 de firme CITEȘTE ȘI DOCUMENT Autoritățile au trimis la Bruxelles, pentru avizare prealabilă, proiectul unei noi scheme de ajutor de stat pentru stații de încărcare electrice. Subvenție pot primi 1.000 de firme

Astfel, va fi o amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, în cazul săvârșirii noii contravenții.

Totodată, este reglementată o nouă sancțiune, de 9-20 puncte amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a respectivei contravenții.

În cazul în care contrevenția va fi realizată concomitent cu încălcarea unei alte reguli pentru circulația vehiculelor, se va aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, mai prevede proiectul.

CLASAMENT Dacia Duster - în Top 10 SUV-uri pe cea mai mare piață auto din Europa, depășind Nissan Qashqai, Audi Q5 și BMW X3 CITEȘTE ȘI CLASAMENT Dacia Duster - în Top 10 SUV-uri pe cea mai mare piață auto din Europa, depășind Nissan Qashqai, Audi Q5 și BMW X3

Proiectul urmează să fie adoptat de Guvern și Parlament.

Modificările și completările propuse vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, perioadă în care poliția rutieră îi va informa pe șoferi asupra noilor reguli.

Numărul accidentelor provocate de transimii live pe Facebook a crescut îngrijorător în ultima perioadă. În luna octombrie, un tânăr de 31 ani din Oravița a intrat cu mașina în viteză într-un alt autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, și a cauzat decesul unei fetițe și al unui bărbat, precum și rănirea a alți patru oameni.

Pe rețelele de socializare au fost postate, de asemenea, înregistrări ale șoferilor care merg cu viteză mult peste limita legală în trafic, pe drumuri publice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
soferi
permis
telefon
mobil
dispozitiv
foto
video
audio
suspendare
proiect