Tarom a semnat contractul pentru cinci avioane noi Boeing 737-MAX 8, care au un preț de catalog de 586 milioane dolari

Tarom a semnat contractul pentru cinci avioane noi Boeing 737-MAX 8, care au un preț de catalog de 586 milioane dolari
scris 16 iul 2018

Transportatorul aerian național Tarom a semnat luni, la Londra, contractul prin care achiziționează cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru companie. Cele cinci avioane au un preț de catalog de 586 milioane dolari și vor fi livrate până în anul 2023, dar între timp va continua înnoirea flotei Tarom.

De altfel, directorul general al companiei, Werner Wolff, a declarat într-un interviu pentru News.ro, la începutul acestei luni, că Tarom va lansa curse directe spre Odesa, Tbilisi, Baku și Erevan, până la toamnă, cel mai probabil, și poartă negocieri avansate pentru cumpărarea a încă cinci aeronave. În plus, alte maximum 13 avioane vor sosi în flota companiei cel mai probabil de anul viitor, scrie News.ro.      

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova a participat la ceremonia de semnare, anunță un comunicat emis luni de minister.

Rolls-Royce caută parteneri pentru producția unui taxi zburător CITEȘTE ȘI Rolls-Royce caută parteneri pentru producția unui taxi zburător

Semnarea acestei comenzi ferme între compania Tarom, reprezentată de directorul general Wolff Werner-Wilhelm și Boeing, prin Kevin G. McAllister - președinte și director executiv al Boeing Commercial și Ihssane Mounir - vice-președinte de marketing și vânzari, a avut loc în cadrul Târgului aviatic Farnborough International Airshow, evenimentul aerospațial al anului din Europa.

”Comanda de astăzi face parte dintr-un contract mai amplu care, pe lângă cumpărarea celor cinci aparate Boeing 737-MAX 8, prevede și începerea procedurilor pentru ca Direcția Tehnică a Tarom să devină partener oficial Boeing, precum și achiziția în leasing operational a celor două aeronave 737-800 Next Generation, aflate deja în flota Tarom”, arată comunicatul Ministerului Transporturilor.

De altfel, extinderea flotei Tarom se află și în Programul de Guvernare și pentru consolidarea companiei naționale Tarom pe piața de profil.

“Reînnoirea flotei Tarom, inclusiv în parteneriat cu prestigioasa companie Boeing, face parte dintr-o strategie pe termen lung a Companiei Naționale de Transporturi Aeriene. Cele cinci noi aparate de zbor 737 MAX 8 ne promovează în rândul jucătorilor importanți de pe piața transporturilor aeriene. Este un contract pe care îl consider un pas decis din partea TAROM în direcția corectă”, a declarat ministrul Lucian Șova.

Modelul Boeing 737 MAX 8 este dotat cu motoare de tehnologie avansată și este îmbunătățit pentru a oferi mai mare eficiență și fiabilitate.

”Majoritatea guvernelor din Europa și de peste ocean se află la acest eveniment. Prezența reprezentanților Guvernului României la Farnborough oferă oportunități reale de colaborare și dezvoltare a relațiilor punctuale cu partenerii noștri, inclusiv pe componenta de transporturi aeriene”, mai informează ministerul.

Târgul aviatic de la Farnborough reunește, până în 22 iulie, peste 70.000 de reprezentanți ai industriei aerospațiale care își prezintă cele mai noi tehnologii din domeniu.

Werner Wolff, numit în noiembrie anul trecut la conducerea transportatorului aerian național Tarom, spunea în interviul acordat News.ro la începutul acestei luni că respectă o strategie de redresare a companiei și va iniția un proces amplu de reorganizare a societății. Acesta a declarat că Tarom va ajunge pe profit în acest an, după 11 ani de pierderi, deși prețul în creștere al petrolului îngreunează planurile companiei. În plus, directorul general a început să taie din cheltuieli și renegociază toate contractele. De asemenea, salariile a jumătate din angajați cresc cu 10%.

La nivelul anului trecut, gradul de ocupare al aeronavelor Tarom a fost de 68%.

În plus, compania vrea să înlocuiască cele nouă ATR-uri din dotare.

Numărul pasagerilor transportați de Tarom a crescut în primul trimestru din acest an cu 22%, comparativ cu T1 2017, În același timp, factorul de încărcare al aeronavelor a crescut cu circa 11%. Compania realizează un plus de venituri de 18% față de T1 2017.

Pentru acest an, compania a prevăzut o sumă de 440,24 milioane lei pentru investiții, din care peste 10% sunt fonduri destinate investițiilor pe sectorul IT. Creșterea totală la capitolul investiții este de 64,4%, față de bugetul companiei pentru anul 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
boeing 737-max 8