Tesla va cere acționarilor să restabilească pachetul de compensații de peste 55 miliarde dolari pentru Musk

Tesla va cere acționarilor să restabilească pachetul de compensații de peste 55 miliarde dolari pentru Musk
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Tesla va cere acționarilor să restabilească pachetul de compensații pentru directorul general Elon Musk, a cărui potențială valoare depășește 55 de miliarde de dolari, și să mute sediul corporativ din Delaware în Texas, transmite AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

În ianuarie, un judecător de la Tribunalul din Delaware a decis că Elon Musk nu este îndreptățit la pachetul de compensații masiv acordat de Consiliul de Administrație al Tesla. Procesul din Delaware a fost demarat de un acționar al Tesla, care s-a plâns de lipsa independenței Consiliului de Administrație al companiei față de Musk, care ceruse în 2018 un plan de compensații de 55 miliarde de dolari, arată Agerpres.

România își cumpără trenuri capabile să atingă viteze mari CITEȘTE ȘI România își cumpără trenuri capabile să atingă viteze mari

Avocatul acționarului a argumentat că pachetul de compensații ar trebui evitat, deoarece a fost dictat de Musk și reprezintă produsul unor false negocieri cu directorii care nu sunt independenți față de el. De asemenea, compensațiile ar fi fost aprobate de acționari care ar fi primit informații incomplete.

Analiștii se așteaptă la tensiuni cu ocazia Adunării Generale a Acționarilor, programată pe 13 iunie. Tesla, cel mai mare producător auto în funcție de capitalizarea bursieră, anunțase săptămâna aceasta planuri de reducere cu 10% a forței de muncă la nivel global, pe fondul intensificării războiului prețurilor pentru vehiculele electrice (EV).

VIDEO Turcii au început lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au început lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România

Compania americană avea la 31 decembrie 140.473 angajați la nivel global. De asemenea, anul acesta acțiunile Tesla au scăzut cu aproape 40%, pe fondul declinului pieței EV și al vânzărilor slabe globale.

Săptămâna aceasta, președintele Tesla, Robyn Denholm, declara că Musk a îndeplinit obiectivele de creștere ale producătorului auto, iar Tesla a atins toate obiectivele stabilite în pachetul de compensații din 2018 al directorului general.

„În urma deciziei Tribunalului din Delaware, Elon nu a fost plătit pentru munca lui la Tesla din ultimii șase ani, care a ajutat la generarea unei creșteri semnificative și a majorării capitalizării bursiere. Asta ne frapează și este total incorect și nu respectă votul acționarilor”, susține Denholm.

Tesla merge spre taxi autonom, după ce a renunțat la mașina ieftină promisă de mult timp CITEȘTE ȘI Tesla merge spre taxi autonom, după ce a renunțat la mașina ieftină promisă de mult timp

Anul trecut, livrările Tesla pe plan global au depășit 1,8 milioane vehicule electrice, dar acțiunile au pierdut aproape o treime din valoare în acest an.

Pe fondul intensificării războiului prețurilor în China, cea mai mare piață auto din lume, Tesla a livrat în primul trimestru aproape 387.000 EV la nivel global, un nivel mai redus decât în perioada similară din 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
musk