Toyota cumpără 5% din Suzuki și anunță formarea unei alianțe

Toyota cumpără 5% din Suzuki și anunță formarea unei alianțe
scris 28 aug 2019

Toyota și Suzuki au anunțat că vor forma o alianță, prin achiziția reciprocă de acțiuni, cu scopul de a accelera dezvoltarea tehnologică și pentru a putea face față provocărilor aduse de schimbările din industria auto globală.

Potrivit anunțului oficial, Toyota va cumpăra un pachet de 4,94% acțiuni Suzuki, în valoare de 96 miliarde yeni (circa 900 milioane de euro), în timp ce Suzuki va cumpăra acțiuni de circa 48 miliarde yeni, jumătate din suma cheltuită de Toyota, care reprezintă numai 0,2% din compania care își dispută poziția de lider al industriei auto globale.

Cele două companii au anunțat că intenționează să facă față provocărilor prin construirea unei relații de cooperare în noi domenii, continuând însă să fie competitori. Cele două companii japoneze au inițiat de mai mulți ani un parteneriat, fără însă să facă schimb de acțiuni.

În urmă cu doi ani, Toyota și Suzuki au anunțat un parteneriat pentru piața din India, pe segmentul mașinilor electrice, și au semnat un acord în urma căruia Suzuki va produce, din 2020, mașini proprii, dar și modele Toyota.

Wall Street Journal: Cu banii de la Nissan, Carlos Ghosn și-a finanțat investiții în Silicon Valley, cu fiul său CITEȘTE ȘI Wall Street Journal: Cu banii de la Nissan, Carlos Ghosn și-a finanțat investiții în Silicon Valley, cu fiul său

Conform înțelegerii, Suzuki va fabrica vehicule electrice proprii și vehicule marca Toyota pentru piața indiană, în timp ce Toyota va oferi suportul tehnic. În plus, Toyota și Suzuki anunțau că intenționează să facă și un studiu referitor la impactul pe care acest tip de vehicule îl va avea asupra pieței locale, inclusiv disponibilitatea pieței, nevoile reale, necesarul de stații de încărcare.

La începutul acestui an, cele două companii au anunțat că vor extinde parteneriatul, iar Suzuki va vinde în Europa două modele Toyota, unul produs în Marea Britanie, celălalt, un SUV, produs în Japonia.

Toyta Corolla va vea și o versiune Suzuki, după cum au anunțat cele două companii, care au convenit și producerea sub sigla Suzuki a acestui model, dar și a a unei versiuni a SUV-ului RAV4.

Lista punctuală a proiectelor pe care vor colabora cele două firme cuprinde livrarea sistemului Toyota Hybrid System către Suzuki, pentru a echipa modele proprii, la nivel global, colaborarea pe piața din India în domeniul HEV (vehicule hibride electrice), prin furnizorii locali, furnizarea către Suzuki Europe de vehicule electrificate construite pe platformele Toyota (RAV4 și Corolla Wagon) pe piața din Europa, iar în cealaltă direcție furnizarea a două vehicule compacte construite de Suzuki în India, celor de la Toyota (Ciaz și Ertiga), livrarea licenței noului motor Suzuki pentru mașini compacte în Europa, ce va fi produs de Toyota în Polonia, livrarea de vehicule Suzuki (Baleno, Vitara Brezza, Ciaz, Ertiga) către Toyota pentru piața din Africa. Cele două companii vor dezvolta în comun un automobil MPV de clasă C care va fi produs de Toyota, dar va fi vândut și de Suzuki, în India, precum și producția SUV-ului compact Suzuki Vitara Brezza la uzina Toyota din Kirloskar, India.

Modelul Corolla Wagon sub sigla Suzuki va fi produs la uzina Toyota din Marea Britanie, pe aceeași linie de producție, fără a fi nevoie de noi angajați. SUV-ul similar RAV4 va fi produs în Japonia, alături de modelul original.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota suzuki alianta
toyota actiuni suzuki
parteneriat toyota suzuki