ULTIMA ORĂ - CE solicită României recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat de peste 33 milioane euro. Reacția Guvernului

ULTIMA ORĂ - CE solicită României recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat de peste 33 milioane euro. Reacția Guvernului
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2024

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat, iar România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat, consifderat ca ilegal, în valoare de aproximativ 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna martie, compania aeriană  aflată deja, la acest moment, în portofoliul statului, care deține 75% din acțiuni, a intrat în insolvență, la propria cerere.

VEZI AICI ȘI DOCUMENT Administratorul special cere răspunderea patrimonială a foștilor administratori ai Blue Air. Dezvăluire - Cum a intrat compania în insolvență

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a reacționat imediat, spunând că Ministerul Finanțelor va emite o decizie de recuperare, cu declanșarea procedurii de executare silită împotriva Blue Air. Compania este astăzi controlată de stat.

În aprilie 2023, Comisia a inițiat o investigație detaliată pentru a evalua dacă un plan de restructurare a companiei aeriene Blue Air și măsurile de ajutor implementate în sprijinul planului respectau normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate ("Orientările privind salvarea și restructurarea")..

FOTO România deschide prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UE CITEȘTE ȘI FOTO România deschide prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UE

Blue Air se confrunta cu dificultăți financiare din 2019. În august 2020, Comisia a aprobat două măsuri în favoarea companiei aeriene: o garanție publică de aproximativ 28 de milioane de euro (aproximativ 137 de milioane lei) pentru a acoperi daunele cauzate direct de pandemia de coronavirus și o garanție publică de aproximativ 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei) aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parțial nevoile de lichidități ale Blue Air în următoarele șase luni.

România a fost de acord ca, în cazul în care garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare nu va înceta după șase luni de la prima plată a ajutorului care a avut loc în octombrie 2020, să comunice Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air. În aprilie 2021, România a comunicat un plan de restructurare care a fost apoi actualizat de mai multe ori. În noiembrie 2022, statul român a rambursat împrumutul și a preluat o participație de 75% în societatea Blue Air, după ce compania aeriană și-a suspendat activitatea în septembrie 2022.

În urma investigației sale aprofundate inițiate în aprilie 2023, Comisia a concluzionat că planul de restructurare a Blue Air nu era fezabil, coerent și suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil și fără să denatureze în mod nejustificat concurența pe piața unică. Această concluzie a fost coroborată de incapacitatea Blue Air de a-și menține activitatea și de cererea sa, din martie 2023, de deschidere a procedurii de insolvență. Planul de restructurare nu a fost actualizat nici în urma încetării activității, nici a inițierii investigației aprofundate.

Autonom Assistance preia compania de asistență rutieră 9695 CITEȘTE ȘI Autonom Assistance preia compania de asistență rutieră 9695

Măsurile care sprijină un plan de restructurare inadecvat și nerealist, care nu este susținut de finanțări suficiente de pe piață din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat. România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei), plus dobânda aferentă.

"Sprijinul din fonduri publice acordat întreprinderilor în dificultate trebuie să fie susținut de planuri viabile pentru a se asigura reușita restructurării fără denaturarea nejustificată a concurenței. În urma unei investigații aprofundate, am confirmat că planul de restructurare și măsurile implementate pentru Blue Air nu sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. România trebuie acum să recupereze ajutorul, pentru a se restabili concurența pe piața internă a serviciilor de transport aerian", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței. 

viewscnt
Afla mai multe despre
blue air
comisia europeană