Vânzările de vehicule electrice au scăzut pentru prima dată în Europa, în ultimii doi ani. Dacia Sandero revine în topul vânzărilor

Vânzările de vehicule electrice au scăzut pentru prima dată în Europa, în ultimii doi ani. Dacia Sandero revine în topul vânzărilor
scris 29 iul 2022

Aflate pe un trend crescător în ultimii ani, pe fondul tranziției tuturor producătorilor de automobile la propulsia cu baterii, vânzările de automobile electrice au înregistrat o primă lună de scăderi, în iunie, pe fondul unui declin important al întregii piețe auto europene.

Vânzările de autoturisme electrice din Europa au început să-și tempereze creșterea rapidă și chiar să scadă, după cum arată datele Jato Dynamics pentru luna iunie, analizate de Profit.ro. Volumul total al vehiculelor electrice și PHEV (hibride cu încărcare) a scăzut cu 8 procente, cauza principală fiind dificultățile cu care s-au confruntat constructorii pentru producția și livrarea mașinilor, în ansamblu.

Astfel, piața totală de autoturisme din Europa a scăzut cu 17%, cu un volum total de numai 1,05 milioane de unități, cu 220.000 mai puține decât în urmă cu un an. Tendința a afectat astfel și vânzările de mașini electrificate, care au scăzut pentru prima dată după aprilie 2020, momentul major al lockdown-urilor din toată Europa.

Cele mai vândute automobile din Europa au fost Peugeot 208 (24.488 unități, +38%), Dacia Sandero (24.299, +7%), care revine astfel printre liderii pieței, și Opel Corsa (19.679, -7%). O revenire spectaculoasă s-a înregistrat și pentru Dacia Duster, care a urcat pe locul 5 în calsamentul vânzărilor, cu un volum de 19.039 unități, după o creștere de 27% față de anul trecut.

FOTO Nissan lansează un nou SUV cu tracțiunea e-Power 4x4, ce ar putea ajunge pe Duster și Bigster CITEȘTE ȘI FOTO Nissan lansează un nou SUV cu tracțiunea e-Power 4x4, ce ar putea ajunge pe Duster și Bigster

Pe segmentul vehiculelor electrice, Dacia Spring a dispărut din Top 10 (locul 12, 3268 unități), într-un clasament în care lider a devenit Tesla Model Y, care a livrat din nou un volum mare de mașini (16.687 unități). Pe locul doi se află Fiat 500, noua vedetă a segmentului electric, care a livrat 7.269 unități (+43%), iar pe locul 3, Tesla Model 3, cu 6.176 unități, deși are o scădere de 76% față de anul trecut. După șase luni, Dacia Spring a ajuns la aproape 20.000 de autoturisme înmatriculate în Europa, un rezultat bun, cu care depășește VW ID.3, de exemplu (17.203 unități) dar este doar la jumătate din performanța lui Tesla Model 3 (39.000 de unități).

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzari electrice europa
inmatriculari europa
piata auto
dacia spring
dacia sandero