VIDEO Stellantis intră pe segmentul mașinilor electrice cu baterie de schimb

VIDEO Stellantis intră pe segmentul mașinilor electrice cu baterie de schimb
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 dec 2023

Constructorul auto Stellantis a semnat un acord cu Ample, un start-up care a dezvoltat o soluție de înlocuire rapidă a bateriilor vehiculelor electrice. Primul proiect al celor două va viza mașinile diviziei de mobilitate Free2move, care are mașini Fiat 500e.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stellantis și Ample au semnat un memorandum de înțelegere obligatoriu pentru crearea unui parteneriat în domeniul bateriilor interschimbabile pentru vehicule electrice. Tehnologia se bazează pe utilizarea de baterii modulare ce pot fi înlocuite în mai puțin de 5 minute în spații special amenajate. Sistemul a fost introdus în Europa de compania chineză Nio, care însă nu a reușit să-l popularizeze prea mult.

VIDEO Ford Craiova începe livrările modelelor Transit și Tourneo Courier CITEȘTE ȘI VIDEO Ford Craiova începe livrările modelelor Transit și Tourneo Courier

Soluția creată de Ample este o stație numită Modular Battery Swapping, în care automobilul este urcat pe un elevator, iar un sistem automat îi schimbă bateria în doar câteva minute, la fel de repede cât durează o alimentare cu benzină la pompă.

Prima etapă de concretizare a parteneriatului se va desfășura la Madrid, în 2024, cu o flotă de 100 de vehicule Fiat 500e, care aparțin serviciului Free2move, al Stellantis.

„Parteneriatul cu Ample este un alt exemplu al modului în care Stellantis explorează toate căile posibile pentru a păstra libertatea de mobilitate a clienților de vehicule electrice”, a declarat Ricardo Stamatti, vicepreședinte Stellantis. „În plus față de celelalte proiecte la care lucrăm, soluția de „Schimbare modulară a bateriei” de la Ample oferă clienților noștri o eficiență energetică mai mare, performanțe excepționale și o autonomie redusă. Așteptăm cu nerăbdare să implementăm programul inițial cu superbul nostru Fiat 500e”.

Cei de la Ample susțin că sistemul de baterii modulare pot fi adaptate pentru orice vehicul, astfel că nu va fi nevoie de modificări ale platformelor utilizate în acest moment pe autovehiculele electrice. Ample vrea să ofere tehnologia pe bază de abonament, ceea ce înseamnă că prețul de achiziție a mașinii va fi redus, pentru că nu va mai include și bateria.

Hyundai Kona, criticată de EuroNCAP: A evitat cu noroc 3 stele CITEȘTE ȘI Hyundai Kona, criticată de EuroNCAP: A evitat cu noroc 3 stele

Ample se numără printre „Next Big Things in Tech 2023” - Câștigător la categoria Transport, printre cele mai influente 100 de companii ale anului 2023 conform TIME Magazine, cele mai bune 100 de companii de tehnologie avansată din 2023 conform Top XPRIZE, printre ideile care sunt schimbarea lumii Fast Company și a celor mai inovatoare 10 companii din 2022, precum și a celor mai bune invenții din 2021, potrivit TIME Magazine.

viewscnt
Afla mai multe despre
baterie de schimb
ample
stellantis
fiat 500e
masini electrice schimbare baterie