Aramco - creștere de aproape 82% a profitului net în primul trimestru

Aramco - creștere de aproape 82% a profitului net în primul trimestru
scris 16 mai 2022

Producătorul de petrol deținut de stat Saudi Aramco a raportat o creștere de aproape 82% a profitului net în primul trimestru, în linii mari în conformitate cu prognozele analiștilor, datorită prețurilor ridicate ale petrolului, transmite Reuters.

Aramco, care este la egalitate cu Apple ca cele mai valoroase companii din lume în funcție de capitalizarea bursieră, a raportat un profit net de 39,5 miliarde de dolari pentru trimestrul încheiat pe 31 martie, față de 21,7 miliarde de dolari cu un an mai devreme, scrie News.ro.

Consilierul guvernatorului BNR: Ne vom îndrepta către impozite mai mari CITEȘTE ȘI Consilierul guvernatorului BNR: Ne vom îndrepta către impozite mai mari

Analiștii anticipau că cel mai mare exportator de petrol din lume va înregistra un profit net de 38,5 miliarde de dolari, conform unei estimări medii a 12 analiști, furnizată de companie.

Aramco, care s-a listat la bursă în 2019, cu vânzarea unui pachet de 1,7% din acțiunile companiei, vândute în principal către instituțiile publice și regionale din Arabia Saudită, a declarat că câștigurile sale sunt cele mai mari din orice trimestru de când s-a înscris la bursă, impulsionate de prețurile țițeiului, volumele vândute și marjele îmbunătățite.

Câștigurile companiilor globale de energie, cum ar fi BP (și Shell, au crescut la cel mai mare nivel din cel puțin un deceniu pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor, chiar dacă multe dintre ele suferă în mare parte deprecieri, ca urmare a retragerii din Rusia.

Prețul țițeiului Brent a încheiat primul trimestru în creștere cu aproape 70%, până la 107,91 dolari pe baril, comparativ cu sfârșitul lunii martie 2021.

OPEC+ a fost de acord în această lună cu o nouă creștere modestă a țintei sale lunare de producție de petrol, argumentând că nu poate fi acuzată pentru întreruperile livrărilor rusești care au condus la creșterea prețurilor. De asemenea, a mai spus că restricțiile legate de coronavirus din China amenință perspectivele pentru cerere.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
profit