Gazprom și-a mărit dependența de piața europeană

Gazprom și-a mărit dependența de piața europeană
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 apr 2019

Gazprom și-a majorat în 2018 cu 0,5% sau 1,3 miliarde de metri cubi vânzările către Europa, ajungând la o cotă de 36,8% din totalul consumului statelor de pe Bătrânul Continent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Relația de dependență dintre Europa și Gazprom nu este însă una unidirecțională, dacă Europa depinde de gigantul rus și acesta este extrem de sensibil la evenimentele de pe piața europeană. Motivul: gazul natural vândut de Gazprom în Europa reprezintă 47% din totalul vânzărilor companiei (în mc) și nu mai puțin de 69% din valoarea vânzărilor totale de gaze ale acesteia (în ruble). În 2017, sumele încasate din vânzările de gaz către Europa reprezentau doar 66% din valoarea vânzărilor de gaz ale gigantului rus.

Statele europene cele mai mari consumatoare de gaz rusesc sunt Germania, Marea Britanie și Turcia.

Majorarea livrărilor de gaze Gazprom în Europa, de la 242 miliarde metri cubi în 2017 la 243,3 miliarde metri cubi în 2018 este explicată de conducerea companiei rusești prin mai mulți factori.

Unul este vremea mai rece de la începutul anului trecut, comparativ cu cea din iarna lui 2017. Legat de acesta, odată cu trecerea iernii, anul trecut, cererea de gaz în vederea înmagazinării a fost una considerabilă, ca urmare a faptului că au fost scoase cantități ridicate de gaze din depozite pentru acoperirea cererii cauzate de vremea mai rece din perioada ianuarie-martie 2018.

EXCLUSIV Concurența va retrimite Guvernului, \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concurența va retrimite Guvernului, "cu îmbunătățiri", propunerea ca statul să garanteze refinanțarea ipotecarelor "intrate la apă". Chirițoiu: E o soluție pentru a ajuta și clienții cu credite în derulare să înlocuiască Robor cu noua referință

Un alt element care a condus la majorarea vânzărilor Gazprom în Europa a fost scăderea producției interne a statelor europene. România, de exemplu, a înregistrat o scădere a producției de gaze anul trecut, în principal ca urmare a reducerii producției OMV Petrom cu aproximativ 7% comparativ cu anul precedent.

Potrivit raportului Gazprom, vânzările către statele europene cuprind însă nu numai gazul exportat din producția internă ci și gazul revândut de grup după achiziționarea sa din surse externe.

În ceea ce privește rutele de transport, 62,6 miliarde metri cubi au traversat Belarusul, 58,7 miliarde metri cubi au fopst transportați prin Nord Stream, iar 13,3 miliarde metri cubi prin Blue Stream. Toate aceste gazoducte sunt operate (fie total, fie parțial) de Gazprom, ceea ce explică preferința companiei pentru utilizarea acestora în detrimentul rutei ucrainene.

Cu toate acestea, săptămâna trecută gigantul rus a estimat că în 2019 va opera prima scădere a producției din ultimii cinci ani ca urmare a unei ierni mai prietenoase și a concurenței gazului natural lichefiat (GNL) pe piața europeană. Tot pentru prima dată în istorie, Gazprom, care a deținut până de curând monopolul pe exportul gazelor în Rusia, concurează pe piața europeană cu un rival intern, Novatek PJSC.

Novatek, producător independent de gaze, a început producția de GNL în Arctica în 2017, și a devenit un furnizor important în Europa de Nord-Vest în timpul acestei ierni, ca urmare a scăderii prețurilor din Asia.

"În acest an planificăm să producem 495 de miliarde de metri cubi de gaze naturale", a declarat Vitaly Markelov, vicepreședinte al Gazprom, într-un interviu acordat unei reviste interne a companiei. Declarația acestuia confirmă estimările conservatoare publicate de gigantul rus în luna februarie.

Potrivit Gazprom, spre deosebire de perioada similară a anului trecut, depozitele de gaze din Europa sunt umplute la o capacitate de 42%, ceea ce va reduce cererea de gaze rusești dedicată refacerii stocurilor comparativ cu primăverile anilor precedenți.

Chiar dacă producția de gaze a companiei din acest an, până la 15 aprilie, a crescut cu 2% an, exporturile sale către Europa și Turcia au scăzut cu 9%.

Profit.ro a relatat că prin coridrul Isaccea-Negru Vodă, care până în acest an, când a fost finalizat primul gazoduct TurkStream, Gazprom alimenta Turcia, tranzitul de gaze rusești s-a redus cu 50%.

Estimările pentru Europa nu par a fi însă valabile și pentru România. Per total, în primele două luni ale acestui an, România a importat un volum de gaz mai mare cu 44% decât cel contractat în lunile ianuarie și februarie ale lui 2018, la prețuri cu peste o treime mai ridicate. Dacă în ianuarie și februarie 2018, România a importat un volum de 5 TWh de gaze naturale, în perioada similară a acestui an volumul importurilor s-a majorat la 7,2 TWh.

În luna februarie, România a importat aproximativ 3 TWh de gaze naturale la un preț de 122,2 lei/MWh, după ce în ianuarie importase un nivel extrem de ridicat de 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh. În medie, România România a importat 3,62 TWh pe lună în acest an.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
rezultate
europa
romania