Ministrul Energiei anunță că se duce în SUA: Dorim să mai construim două reactoare nucleare!

Ministrul Energiei anunță că se duce în SUA: Dorim să mai construim două reactoare nucleare!
scris 18 iul 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că va efectua o vizită în SUA, săptămâna viitoare, deoarece România dorește să mai construiască două reactoare nucleare. Discuțiile vor viza acest aspect precum și finalizarea procedurilor de finanțare pentru cele două reactoare nucleare, a mai spus liberalul. O altă temă abordată va fi legată de importul de hidrocarburi din Statele Unite.

„Investiția de 14 milioane dolari face parte din prima parte a grantului pe care americanii îl pun la dispoziție pentru faza de proiectare și design. E suma anunțată de către președintele Biden. Venim și noi cu 9 milioane a anunțat premierul. Industria vine cu încă 5 milioane și acest pachet de aproape 30 milioane vorbim pentru finanțarea proiectului de design. Merg în Statele Unite nu numai pentru reactoarele modulare, merg inclusiv pentru reactoarele 3 și 4 pentru că dorim să dublăm această capacitate de producție nucleară de la 1.400 la 4.000 de megawati.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie

Practic dorim să mai construim două reactoare nucleare și merg în Statele Unite tocmai pentru a discuta acest lucru și a finaliza procedurile de finanțare pentru reactoarele modulare și, de ce nu, pentru importul de gaz, pentru hidrocarburi din SUA. Voi avea această deplasare săptămâna viitoare foarte importantă pentru România și independența energetică a României”, a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.

Compania americană NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp., care a semnat în noiembrie anul trecut un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, a anunțat recent că procesul de fabricare a componentelor reactoarelor va începe anul acesta.

Cei de la NuScale au semnat un acord cu divizia Doosan Enerbility a gigantului coreean Doosan, care prevede că producția materialelor de forjare pentru reactoarele modulare ale americanilor va debuta cel mai devreme anul acesta, anticipându-se că aceasta va atinge ritmul maxim în a doua jumătate a anului 2023.

ULTIMA ORĂ ACORD - Elon Musk cumpără Twitter. Moment crucial pentru compania care a devenit una dintre cele mai influente piețe publice din lume - VIDEO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ACORD - Elon Musk cumpără Twitter. Moment crucial pentru compania care a devenit una dintre cele mai influente piețe publice din lume - VIDEO

Mai precis, Doosan va începe fabricarea matrițelor de forjare pentru producția vaselor de presiune ale mini-reactoarelor NuScale.

Concernul industrial sud-coreean Doosan a intrat în 2019 în acționariatul NuScale, în urma unei investiții de 40 milioane dolari.

eMAG - Acord semnat alături de bol.com, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy și Joom CITEȘTE ȘI eMAG - Acord semnat alături de bol.com, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy și Joom

"Ne așteptăm ca materialele produse de Doosan să sprijine prima instalare comercială a reactoarelor NuScale, pentru proiectul de producție de energie fără emisii de carbon al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS). În colaborare cu Doosan, furnizori americani și alții, NuScale se așteaptă ca proiectul să aducă energie nucleară sigură și fără CO2 clienților UAMPS până la sfârșitul deceniului", afirmă NuScale.

Potrivit sursei citate, Doosan a finalizat un studiu de fezabilitate a fabricării în ianuarie 2021, care a stabilit cu succes etapele și procesele de producție pentru modulele nucleare NuScale. Doosan lucrează acum la dezvoltarea prototipurilor componentelor modulelor. În baza acordului proaspăt semnat, compania coreeană va începe producția materialelor de forjare de dimensiuni mari pentru module în 2022, anticipând că ritmul maxim de fabricație va fi atins în a doua jumătate a lui 2023. 

Netflix schimbă strategia de conținut, după ce a început să piardă abonați CITEȘTE ȘI Netflix schimbă strategia de conținut, după ce a început să piardă abonați

"Anunțul de astăzi demonstrează că NuScale este pregătită pentru operare comercială și semnalează că NuScale este cu adevărat liderul cursei de punere pe piață a reactoarelor modulare mici (SMR)", a declarat CEO-ul companiei, John Hopkins.

"Doosan Enerbility și-a întărit continuu relația de cooperare strategică cu NuScale și a făcut pregătiri complete pentru fabricarea SMR", a spus și directorul general al companiei coreene, Geewon Park.

"România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa. (…) Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică", a declarat atunci ministrul Energiei, Virgil Popescu, după publicarea articolului.

VIDEO Shanghai, situația se agravează. Autoritățile ridică garduri în jurul unor blocuri CITEȘTE ȘI VIDEO Shanghai, situația se agravează. Autoritățile ridică garduri în jurul unor blocuri

Din 2019, de când a devenit acționar al NuScale, Doosan a finalizat designul de producție al modulelor nucleare și a derulat teste de fabricație, pentru a reduce riscurile de depășire a termenelor de livrare și a costurilor planificate.

NuScale a publicat recent prospectul în baza căruia se va lista la bursa americană Nasdaq, prin fuziune cu un vehicul juridic deja listat acolo, Spring Valley Acquisition Corp., sponsorizat de fondul de investiții Pearl Energy din Dallas. Listarea va avea loc după o adunare generală a acționarilor programată pe 28 aprilie. Prospectul menționează că tehnologia NuScale va fi livrată în România cel mai devreme în 2027, preconizându-se instalarea unei centrale cu 6 module care să înceapă operarea comercială în 2028.

VIDEO Manifestații violente la Paris, după ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale CITEȘTE ȘI VIDEO Manifestații violente la Paris, după ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale

În urma tranzacției de fuziune ce o va aduce la cota Nasdaq, a cărei finalizare este așteptată în prima jumătate a acestui an, NuScale se așteaptă să obțină venituri brute de 413 milioane dolari (373 milioane dolari net), care vor fi investite în aducerea tehnologiei reactoarelor modulare mici la stadiul de operare comercială, compania precizând că nu se așteaptă să aibă ulterior nevoie de capital suplimentar până când va ajunge să aibă cash-flow pozitiv din operațiunile sale.

Modelul de business al NuScale presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia. "Ne-am structurat contractele cu clienții în așa fel încât aceștia să plătească pentru materialele și serviciile care contribuie la construirea unei centrale NuScale înainte ca noi să cheltuim bani cu acestea, pentru a fi tot timpul în avans din perspectiva cash-flow-ului. Asta ne permite să lucrăm cu stocuri foarte mici și cheltuieli de capital foarte reduse, pentru a menține costul total de finanțare asociat cu NuScale la niveluri joase, de care să beneficieze mai departe clienții", declara în decembrie 2021 directorul financiar al NuScale, Chris Colbert, la o întâlnire cu investitorii.

VIDEO Emma Răducanu, recompensată cu Premiul Laureus pentru “Revelația anului” CITEȘTE ȘI VIDEO Emma Răducanu, recompensată cu Premiul Laureus pentru “Revelația anului”

Mini-reactorul nuclear modular pe care compania americană NuScale vrea să-l vândă României a primit certificare de proiectare și design din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (US Nuclear Regulatory Commission - NRC) cu 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, scrie Bloomberg, într-o analiză în care sunt citați reprezentanți ai industriei nucleare care susțin că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze. Compania mai are de obținut licențe de construire și operare.

Guvernul a inclus proiectul NuScale din România pe lista investițiilor energetice finanțabile prin intermediul așa-numitului Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).

viewscnt
Afla mai multe despre
nuscale nuclearelectrica
reactoare modulare mici smr
mini-reactoare nucleare
energie nucleara fara emisii co2