Plan de construire a 3 noi centrale în cogenerare în Capitală. Vest Energo, al doilea producător de energie termică din București, vrea credite de până la 45 milioane euro, garantate de Eximbank

Plan de construire a 3 noi centrale în cogenerare în Capitală. Vest Energo, al doilea producător de energie termică din București, vrea credite de până la 45 milioane euro, garantate de Eximbank
scris 15 iun 2018

Producătorul de energie Vest Energo din București, fostul CET Militari, controlat de omul de afaceri Constantin Bucur cu peste 90% din acțiuni, are în plan construirea a trei noi centrale de producție de energie termică și electrică în cogenerare în Capitală, în cartierele Băneasa, Pipera și Titan.

Vest Energo este al doilea producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București administrat de RADET, cu o cotă de piață de 3% la finalul anului trecut. Principalul furnizor al RADET este Electrocentrale București (ELCEN), cu peste 94% din piață.

Astfel, Vest Energo are în vedere "implementarea unor proiecte de cogenerare energie electrică și termică în zonele Băneasa, Pipera și Titan din București", se arată într-un document al companiei. Alt plan al Vest Energo constă în implementarea a încă două unități de cogenerare de câte 4 MW electrici la CET-ul deja existent.

Pentru aceste proiecte de investiții, dar și pentru capitalul de lucru necesar activității curente, Vest Energo intenționează să contracteze credite de la bănci și societăți de investiții în sumă totală de până la 45 milioane euro. În plus, compania vrea să solicite garantarea acestor credite de către banca de stat Eximbank, în proporție de până la 75% din suma împrumutată.

DOCUMENT Guvernul va aplica o nouă schemă de ajutor de stat pentru producătorii de film românesc CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul va aplica o nouă schemă de ajutor de stat pentru producătorii de film românesc

Una dintre marile probleme ale sistemului de termoficare din București este numărul mic de CET-uri, precum și distribuirea lor zonală neuniformă, ceea ce face ca unele cartiere importante din București să se afle la distanțe mari de sursa primară a agentului termic, cu efecte negative asupra calității furnizării căldurii și apei calde, mai ales în condițiile stării precare a rețelelor de transport și distribuție ale RADET.

Compania Municipală Energetica, înființată anul trecut de Primăria Capitalei, are la rândul său în plan construirea a cel puțin două noi centrale în cogenerare, dar și implementarea tehnologiei de cogenerare la centrala termică Casa Presei. Municipalitatea mai are în plan și resuscitarea unui proiect mai vechi de construire în scopuri energetice a unui incinerator de deșeuri

Vest Energo este fostul CET Militari, construit în 1965 pe platforma industrială omonimă, în zona de vest a Capitalei. Societatea a fost privatizată în 1995. Centrala Vest Energo, care funcționează cu gaze naturale, alimentează cu energie termică cartierele Militari și Drumul Taberei și are o putere instalată de aproape 23 MW electrici și peste 53 MW termici. Costel Bucur, care este și director general și președinte al Consiliului de Administrație, deține 90,5% din acțiunile societății.

Compania a terminat anul trecut cu un profit net de 4,3 milioane lei, în creștere cu peste 40% față de 2016, la o cifră de afaceri de 89,45 milioane lei, cu circa 6% mai mică.

viewscnt
Afla mai multe despre
vest energo
cet militari
constantin bucur
centrale in cogenerare
radet
elcen
sistem termoficare