Prețurile gazelor naturale în Europa au explodat din cauza livrărilor rusești limitate

Prețurile gazelor naturale în Europa au explodat din cauza livrărilor rusești limitate
scris 4 ian 2022

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au înregistrat o creștere de peste 30%, în condițiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters.

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcționeze marți în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale rusești spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze rusești din Ucraina spre Slovacia erau și ele la un nivel redus, scrie Agerpres.

Nicușor Dan anunță că a semnat acordul pentru modernizarea altor 11 kilometri din rețeaua primară de termoficare CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță că a semnat acordul pentru modernizarea altor 11 kilometri din rețeaua primară de termoficare

În acest condiții, la bursa TTF de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marți cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotațiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Prognozele meteo referitoare la o scădere a temperaturilor în Europa au pus și ele presiuni pentru creșterea prețurilor la gaze însă nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost principalul factor care a stat la baza creșterii cotațiilor, susține un trader citat de Reuters.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Prețurile de referință au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor și companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obține autorizația de funcționare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzațiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va crește exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea prețurilor în Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia
pret