TABEL Noi scumpiri. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni

TABEL Noi scumpiri. Benzina a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, iar motorina la maximul ultimelor 7 luni

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 sep 2023

Șoferii bucureșteni mai puteau achiziționa miercuri dimineață motorină mai ieftină de 7,5 lei/l doar într-o singură stație Lukoil, în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, de a scumpi miercuri, atât benzina, cât și motorina, cu câte 4 bani/l.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, prețul unui litru de benzină a ajuns la 7,22-7,28 lei/l în stațiile Petrom și la 7,33-7,37 lei/l în cele OMV, iar cel al motorinei la 7,53-7,56 lei/l în stațiile Petrom și la 7,61-7,64 lei/l în cele OMV.

Drept urmare, se mai putea achiziționa motorină la un preț inferior celui de 7,5 lei/l doar într-o singură stație Lukoil, cea de pe strada Preciziei.

Consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, iar producția din Marea Neagră nu va fi suficientă, spune șeful Transgaz. De unde am putea importa gaze CITEȘTE ȘI Consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, iar producția din Marea Neagră nu va fi suficientă, spune șeful Transgaz. De unde am putea importa gaze

În rest, la toate stațiile, fie că sunt operate de OMV Petrom, Lukoil, Mol sau Rompetrol, prețurile diesel-ului erau cuprinse între 7,5 și 7,65 lei/l.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Un nivel atât de ridicat la motorină n-a mai fost înregistrat de la începutul lunii februrarie, iar prețuri atât de mari la benzină, de la la mijlocul lunii noiembrie 2022.

Prețurile țițeiului Brent au trecut de pragul de 90 de dolari pe baril încă de săptămâna trecută, după ce Arabia Saudită și-a extins reducerea producției de petrol de 1 milion de barili pe zi până la sfârșitul anului.

Hidroelectrica a comandat deja studiu de fezabilitate pentru ceea ce se vrea a fi unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa, amplasat pe terenuri ale ADS CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a comandat deja studiu de fezabilitate pentru ceea ce se vrea a fi unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa, amplasat pe terenuri ale ADS

Miercuri dimineață, barilul Bent se situa la 92,5 dolari/baril, cu aproape o treime sau cu 20 de dolari pe baril mai ridicat decât prețul înregistrat în urmă cu 3 luni.

Evoluția cotațiilor țieiului Brent din ultimul an

Evoluția cotațiilor țieiului Brent din ultimul an

Principala cauză ține de oferta limitată, atât de deciziile de limitare a producției ale cartelului OPEC+, dar și de stocurile aflate la un nivel redus la nivel european, după ce ele au fost consumate în această vară.

De la începutul lunii august, motorina s-a scumpit într-un ritm de două ori mai accelerat decât benzina, diferența dintre prețul celor două tipuri de combustibil fiind mai mare de 30 de bani/l, după ce în lunile precedente motorina fusese mai ieftină decât benzina.

Motorina s-a scumpit cu peste 1,1 lei pe litru în ultimele 3 luni, la începutul verii aceasta costând aproximativ 6,4 lei/l, în timp ce, în prezent prețul unui litru de carburant diesel a ajuns la 7,4 lei/l. În stațiile premium, OMV, motorina standard a sărit de 7,5 lei/l. Și prețul benzinei a crescut considerabil de la începutul verii, cu aproximativ 90 de bani/l.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
scumpiri