Ordonanța de urgență care permite intervenția asupra prețurilor polițelor RCA, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență care permite intervenția asupra prețurilor polițelor RCA, publicată în Monitorul Oficial
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2016

Ordonanța de urgență care preia o parte dintre solicitările transportatorilor rutieri, inclusiv posibilitatea unei intervenții asupra prețurilor stabilite de către firmele de asigurări, prin fixarea unui preț de referință, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Premierul Dacian Cioloș a anunțat săptămâna trecută că tariful de referință pe piața RCA va fi înghețat pentru 6 luni în urma ordonanței de urgență și deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care va stabili un preț de referință în termen de 30 de zile.

El a precizat că înghețarea a fost convenită la propunerea transportatorilor și după consultarea Consiliului Concurenței, adăugând că speră ca, în aceste condiții, protestul pregătit pentru mâine să fie anulat.

Transportatorii au protestat tot săptămâna trecută în fața Guvernului, condiderând că ordonanța nu răspunde integral solicitărilor acestora, dar au purtat discuții cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară, în urma negocierilor ajungându-se la un acord temporar în ceea ce privește nivelul de referință pentru tariful RCA, de 7.500 de lei pe an.

UPDATE Guvernul taie din facilitățile acordate până astăzi IMM-urilor la licitațiile publice. Reacția Consiliului IMM: Nu e cea mai bună rezolvare, va avea un impact devastator în economie! CITEȘTE ȘI UPDATE Guvernul taie din facilitățile acordate până astăzi IMM-urilor la licitațiile publice. Reacția Consiliului IMM: Nu e cea mai bună rezolvare, va avea un impact devastator în economie!

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a criticat decizia Guvernului, considerând că intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi în detrimentul consumatorilor. 

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare susține, pe de altă parte, că plafonarea prețurilor RCA prin Ordonanță de Urgență nu rezolvă problema daunelor în creștere și nu face decât să acopere, temporar, efectele acestor evoluții. Asigurătorii susțin chiar că după închierea celor șase luni în care tariful va fi înghețat va urma o revenire la prețurile actuale.

Fumatul ar putea fi interzis și în autovehiculele proprietate personală în care se află minori sau femei însărcinate CITEȘTE ȘI Fumatul ar putea fi interzis și în autovehiculele proprietate personală în care se află minori sau femei însărcinate

Transportatorii i-au acuzat, în mai mult rânduri, pe asiguratori că au mărit în ultimul an și de cinci ori tarifele RCA, în mod nejustificat. De la intrarea în UE, România nu a introdus niciodată acest mecanism de control al prețurilor permis de legislația europeană în condiții cu totul speciale. 

Scumpirea polițelor RCA este principala nemulțumire a transportatorilor rutieri, care au organizat în ultimul timp proteste pe șoselele de centură ale marilor orașe, circulând cu viteză foarte mică.

viewscnt
Afla mai multe despre
transportatori
rca
ordonanta
urgenta
pret
referinta
guvern
monitorul oficial