Raiffeisen Bank, profit net de 86 de mil. euro la 9 luni, în creștere față de anul trecut

Raiffeisen Bank, profit net de 86 de mil. euro la 9 luni, în creștere față de anul trecut

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 nov 2015

Raiffeisen Bank a făcut profit net de 86 de milioane de euro (380 de milioane de lei) în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 6,2% față de anul trecut, pe fondul reducerii costului cu riscul. Subsidiara din România a contribuit cu aproape un sfert la profitul grupului austric Raiffeisen Bank International.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raiffeisen Bank, a patra bancă din piața locală, a înregistrat un venit net din dobânzi mai mic cu 2,4% față de anul trecut, la 199 de milioane de euro, în contextul în care dobânzile au scăzut la nivelul sistemului bancar.

Venitul net din comisioane a crescut cu 4,3%, la 132 de milioane de euro.

Venitul operațional a scăzut cu 3,6%, la 336 de milioane de euro, în timp ce cheltuielile operaționale au scăzut cu 1,5%, la 190 de milioane de euro, astfel a rezultat un profit operațional de 146 de milioane de euro, în scădere cu 6,1% față de primele nouă luni din 2014.

Rezultatul net al băncii a fost ajutat de scăderea provizioanelor nete cu aproape un sfert (15 milioane de euro) la 46 de milioane de euro, în contextul în care profilul de risc al clienților retail s-a îmbunătățit. Stocul de credite neperformante s-a redus cu 60 de milioane de euro.

Activele băncii au crescut cu aproape 7% față de anul trecut, la 6,9 miliarde de euro. Creșterea a venit, cel mai probabil, din achiziții de titluri de stat, pentru că soldul creditelor a rămas nemișcat față de primele nouă luni din 2014, la 4,44 miliarde de euro.

Banca a redus stocul de credite corporate în portofoliu cu 2,4 puncte procentuale la 31,7% și a crescut ponderea retailului cu 2,9 puncte, la 66%.

Raiffeisen Bank își schimbă portofoliul din monedă străină în lei într-un ritm susținut. Dacă în septembrie 2014 50% din stocul de credite era în valută, în 2015 ponderea a fost redusă la 44%.

Depozitele de la clienți au crescut cu 780 de milioane de euro, 13,6%, la 4,8 miliarde de euro.

Banca nu a plasat lichiditățile suplimentare atrase de la clienți în credite, astfel că rata credite/depozite a scăzut cu 10,6 puncte, la 85,6%, ceea ce înseamnă că pentru depozite de 100 de euro banca a acordat credite de 85 de euro.

Performanța băncii în obținerea de venituri a scăzut față de anul trecut. Indicatorul costuri/venituri a crescut cu 1,2 puncte procentuale, la 56,7%, ceea ce înseamnă că Raiffeisen cheltuiește 56 de cenți pentru a obține venituri de un euro. Managerii băncilor țintesc, de regulă, un indicator de sub 50%.

Randamentul capitalurilor s-a îmbunătățit ușor, la 17,2%, indicator care plasează Raiffeisen Bank printre cele mai profitabile bănci din sistem pentru acționari. Subsidiara din România a Raiffeisen este a doua cea mai profitabilă din Europa de Sud-Est pentru acționari, după cea Kosovo și mai profitabilă decât unitățile din Europa Centrală.

Raiffeisen a angajat cu 109 mai mulți oameni față de anul trecut, astfel că numărul lor a ajuns la 5.477. Pe de altă parte, a redus rețeaua cu 15 unități, la 515 unități bancare.

Numărul clienților a crescut cu 3,4% la 2,1 milioane.

Cursul de schimb utilizat pentru raportare este cel de la sfârșitul lunii septembrie, de 4,418 lei/euro.

Raiffeisen Bank International, grupul austriac care deține și banca din România, a făcut un profit consolidat de 378 de milioane de euro a nouă luni, în creștere cu 67% față de 2014, după ce efectele unor măsuri legislative luate anul trecut, precum conversia creditelor în valută din Ungaria, s-au disipat.

Marile bănci din România au înregistrat toate profit la nouă luni, după ce anul trecut au scos din bilanțuri sume importante de credite neperformante.

Cea mai mare bancă locală, BCR, s-a întors pe profit, cu 904 milioane de lei, față de o pierdere de 2,4 miliarde de lei în primele nouă luni din 2014. Locul doi din sistem, BRD, a crescut de 10 ori profitul, la 380 de milioane de lei, iar Banca Transilvania a înregistrat o scădere ușoară a rezultatului net, la 313 milioane de lei.

Raiffeisen prognozează o creștere economică de 3,5% atât în acest an, cât și în 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
rezultate raiffeisen bank
profit raiffeisen bank