Creditele de nevoi personale, motivul pentru care 70% din consumatorii ce se adresează CSALB caută soluții pentru rezulvarea problemelor cu băncile și IFN

Creditele de nevoi personale, motivul pentru care 70% din consumatorii ce se adresează CSALB caută soluții pentru rezulvarea problemelor cu băncile și IFN
scris 13 mai 2019

Bărbat, cu vârsta între 31-40 de ani, din București, care depune online, la CSALB, o cerere pentru un credit de nevoi personale în lei și solicită instituției financiar-bancare găsirea unei soluții la problemele ridicate sau diminuarea comisioanelor este profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, potrivit unei statisticii proprii.

În studiul de față, la nivel de profil al consumatorului, coordonatele rămân oarecum similare cu cele centralizate în 2018. În continuare, bărbații depun cele mai multe cereri la CSALB – aproximativ 58%, însă numărul femeilor care se adresează Centrului este în ușoară creștere comparativ cu rezultatele din anul trecut (42% vs 40% în 2018). Aproape 65% dintre cei care se adresează Centrului sunt solicitanți din rândul populației active, de la oraș, cu vârste cuprinse între 31 și 60 de ani.

FOTO Apple a început să producă chipset-urile viitoarelor modele de iPhone CITEȘTE ȘI FOTO Apple a început să producă chipset-urile viitoarelor modele de iPhone

Din totalul de 1.909 cereri înregistrate între ianuarie 2018 – aprilie 2019, 35% provin din mediul rural, procent care indică o creștere comparativ cu datele înregistrate pentru intervalul ianuarie 2017 - martie 2018. În intervalul precedent analizat, s-au adresat CSALB preponderent românii din orașe, raportul fiind de 88% vs 12% cereri provenite din mediul rural.

Acest lucru arată că serviciile CSALB sunt disponibile tuturor românilor, din toate mediile și din toate orașele țării, iar informațiile despre existența și avantajele Centrului, au ajuns într-o măsură mai mare și în mediul rural.

Cel mai adesea, cererile către CSALB fac referire la credite de nevoi personale - 70%, în timp ce creditele ipotecare sunt aduse în discuție în 30% dintre cazurile care au ca obiect creditele bancare.  De cele mai multe ori, consumatorii caută soluții amiabile prin intermediul Centrului, pentru credite în lei (42% din cazuri), în moneda Euro (28%), CHF (25%). În doar 5% dintre cereri sunt analizate credite în moneda americană.

Cele mai frecvente solicitari în relația cu băncile, adresate de consumatori Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar, se referă la: găsirea unei soluții pentru rezolvarea problemelor - 30%, comisioane - 30%, conversie credit - 10% și situații legate de Biroul de Credit - 7%.

Consumatorii din mediul urban continuă să genereze cele mai multe solicitări către CSALB.

Creditele de nevoi personale, motivul pentru care 70% din consumatorii ce se adresează CSALB caută soluții pentru rezulvarea problemelor cu băncile și IFN


Dacă, potrivit studiului pe care CSALB l-a finalizat la începutul anului 2018, ponderea cererilor provenite de la consumatorii din București și județul Ilfov era aproape de jumătate din total (48,98%), acum această pondere a scăzut la 36%.

Peste 84% dintre români se adresează Centrului online, prin intermediul emailul și aplicației mobile, lansată de CSALB la finalul lunii iulie 2018 și care câștigă în popularitate constant.

Spre exemplu, 55% dintre cererile trimise către CSALB de la lansarea aplicației vin prin intermediul acesteia, lucru care arată cât de accesibil este acest serviciu pentru consumatorii din toate zonele țării.

Doar 9,8% dintre sesizarile adresate Centrului sosesc prin Poștă, iar 5,6% sunt depuse direct de către consumatori la sediul CSALB.

A crescut, în schimb, numărul cererilor trimise către CSALB din județele prin care a trecut Caravana Centrului în 2018 și 2019: Cluj, Constanța, Iași sau Craiova.

viewscnt
Afla mai multe despre
csalb
negocieri cu banca