JPMorgan: Bitcoin concurează cu aurul și poate ajunge, pe termen lung, la prețul de 146.000 de dolari

JPMorgan: Bitcoin concurează cu aurul și poate ajunge, pe termen lung, la prețul de 146.000 de dolari
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 ian 2021

Banca americană de investiții JPMorgan consideră că bitcoin ar putea ajunge, pe termen lung, la prețul de 146.000 de dolari, în contextul în care criptomoneda devine o alternativă pentru plasamentele în aur. Totuși, acest prag poate fi atins abia peste câțiva ani și în anumite condiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

"Competiția dintre bitcoin și aur a început deja, aspect evidențiat de intrările de peste 3 miliarde de dolari în Grayscale Bitcoin Trust (investitorii pot paria indirect pe bitcoin cumpărând acțiuni la GBT, în condiiile în care ETF-uri pe criptomonede nu au fost încă aprobate de autorități -n.red) și ieșirile de peste 7 miliarde de dolari din ETF-urile (exchange traded funds) pe aur, de la jumătatea lunii octombrie. Există puține dubii că această competiție cu aurul ca 'monedă alternativă' va continua în anii următori, având în vedere că milenialii, care preferă <aurul digital> față de aurul tradițional, vor deveni o parte tot mai importantă în universul investitorilor. Luând în considerare cât de mari sunt investițiile în aur, reorientarea de la aur către bitcoin este un element pozitiv pentru bitcoin pe termen lung", se menționează într-o notă a JPMorgan.

Acțiunile globale încep anul la maxime record. \ CITEȘTE ȘI Acțiunile globale încep anul la maxime record. "2021 începe așa cum s-a terminat 2020, cu dihotomia celor doi V - virus vs. vaccin."

Prețul de 146.000 de dolari este, cu aproximație, pragul la care investițiile în bitcoin ar atinge nivelul celor în aur. Valoarea de piață a tuturor monedelor bitcoin aflate în circulație este de circa 575 de miliarde de dolari (la un preț de circa 31.000 de dolari/unitate). Capitalizarea bitcoin trebuie să urce de 4,6 ori pentru a egala investițiile în aur din sectorul privat, de 2.700 de miliarde de dolari.

Totuși, pentru ca bitcoin să urce la un nivel de preț atât de ridicat, volatilitatea criptomonedei trebuie să scadă substanțial, apropiindu-se de cea a aurului, astfel încât să inspire suficientă încredere și stabilitate investitorilor instituționali. 

"Este improbabil ca o convergență între volatilitatea bitcoin și cea a aurului să aibă loc rapid și acest lucru este, în vizunea noastră, un proces multianual. În consecință, ținta teoretică de preț de peste 146.000 de dolari trebuie considerată un obiectiv pe termen lung și un prag nesustenabil pentru acest an", potrivit analiștilor JPMorgan.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Deocamdată, bitcoin este renumită pentru volatilitatea puternică.

În weekend, bitcoin a depăși, pentru prima oară,prețul de 30.000 de dolari pe unitate. Astfel, duminică, moneda a atins maximul istoric de peste 34.000 de dolari. Luni, criptomoneda s-a prăbușit cu circa 17%, revenind sub 30.000 de dolari. Marți, bitcoin a fost tranzacționat în jurul prețului de 32.000 de dolari, iar ulterior a ajuns la 35.000 dolari.

În pofida creșterii spectaculoase din ultimul timp, unii investitori rămân reticenți cu privire la plasamentele în bitcoin, după experiența din 2017-2018. În decembrie 2017, bitcoin a urcat la un maxim istoric de aproape 20.000 de dolari. Prețul criptomonedei s-a prăbușit brusc la începutul anului 2018 și a continuat declinul pe parcursul anului, pe care l-a încheiat la un preț de sub 4.000 de dolari. De altfel, bitcoin a rămas sub 4.000 de dolari până la finele lunii martie 2019.

Cei care susțin că lucrurile vor fi diferite de această dată își argumentează poziția și prin faptul că jucători importanți au început să investească în bitcoin ca răspuns la volatilitatea de pe burse.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomonede
monede digitale
bitcpin pret
record bitcoin
bitcoin vs aur
jpmorgan
bitcoin 146.000