Google a câștigat un proces cu Oracle, în care i se cereau despăgubiri de 9 miliarde de dolari

Google a câștigat un proces cu Oracle, în care i se cereau despăgubiri de 9 miliarde de dolari
scris 28 mai 2016

Google a câștigat un proces în care Oracle, cel mai mare producător mondial de aplicații software, îi cerea despăgubiri de 9 miliarde de dolari pentru drepturi de proprietate asupra unor linii de cod folosite la sistemul de operare Android, după o luptă legală care a durat patru ani, informează Bloomberg și The Guardian.

Oracle, care a afirmat că va contesa decizia, susține că Google ar fi avut nevoie de o licență pentru că a utilizat codul Java la dezvoltarea sistemului de oprare Android, însă instanța a decis că legislația privind drepturile de proprietate intelectuală nu a fost încălcată.

Decizia creează un precedent în industria IT, unde programele sunt de multe ori dezvoltate pe baza unor coduri deja scrise.

Cazul a fost judecat prima oară în 2012. Pe lângă despăgubiri, Oracle spera să obțină și un ordin care să interzică Google să mai folosească Java la Android.

Facebook și Microsoft s-au asociat pentru construcția unui cablu din fibră optică pe sub Atlantic CITEȘTE ȘI Facebook și Microsoft s-au asociat pentru construcția unui cablu din fibră optică pe sub Atlantic

Android domină piața sistemelor de operare mobile, având, în primul trimestru al anului, o cotă de piață de circa 84%. Luna aceasta, Google a anunțat în cadrul conferinței anuale Google I/O dedicate dezvoltatorilor că, doar în ultimul an, piața smartphone-urilor cu Android s-a îmbogățit cu 600 de noi modele.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
oracle
proces
instanta
despagubiri
android
java