Primăria Oradea a lansat Incubatorul de afaceri "Cresc Oradea Mare"

Primăria Oradea a lansat Incubatorul de afaceri  "Cresc Oradea Mare"
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2023

Primăria Oradea a inaugurat Incubatorul de afaceri, denumit "Cresc Oradea Mare", o investiție de 24 de milioane de lei, derulată timp de cinci ani și realizată prin reabilitarea clădirii fostului Spital de neuropsihiatrie, abandonat și aflat în ruină, din strada Louis Pasteur nr. 28.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat, la inaugurare, că finalizarea acestui proiect este importantă din două puncte de vedere: a fost reabilitată o clădire emblematică a orașului, abandonată, și, în al doilea rând, imobilul va fi sprijin pentru firmele start-up cu mai puțin de doi ani de activitate, ce vor putea funcționa aici, scrie Agerpres.

CONFIRMARE FOTO Allview lansează în România primul automobil sub brand propriu, după intrarea pe piața auto în 2021 CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Allview lansează în România primul automobil sub brand propriu, după intrarea pe piața auto în 2021

"Acest proiect a fost depus spre finanțare europeană pentru că sunt fonduri dedicate doar pentru astfel de incubatoare. Deci acest proiect al incubatorului ori îl făceam, ori nu-l făceam deloc. Valoarea totală a investiției a fost de 24 de milioane de lei, din care o treime a fost contribuție europeană, iar două treimi, contribuția bugetului local. Vreau să le mulțumesc colegilor de la Direcția de Fonduri Europene care s-au ocupat de finanțarea și implementarea acestui proiect", a declarat Florin Birta.

Directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, Marius Moș, a subliniat că municipiul este printre puținele din țară care au avut curajul să facă acest pas, înființând un incubator de afaceri, asemenea investiții fiind, în general, gestionate în regim privat. Astfel, deja între primii 20 de rezidenți ai centrului se găsesc și câteva firme din Baia Mare și din Cluj, majoritatea fiind însă din zone învecinate municipiului Oradea. Participanții selectați în urma celor trei sesiuni sunt găzduiți în Incubatorul de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport, servicii de consultanță și spații pentru birouri.

Potrivit directorului Agenției de Dezvoltare Locală (ADL) Oradea, Alina Silaghi, existența unui incubator de afaceri a fost identificată ca nevoie în anul 2018, pe lângă parcurile industriale care s-au dezvoltat în oraș, pentru a oferi oportunitatea dezvoltării unor start-up-uri, companii noi, prin care să fie sprijiniți tinerii întreprinzători.

"Am fost foarte încântată să-i cunosc pe fiecare în parte. Acești tineri sunt extraordinari, au o energie fantastică și un entuziasm de început de drum debordant. Cred foarte mult în acest proiect și la începutul anului viitor vom demara o nouă sesiune pentru cei care vor dori să vină", a subliniat Alina Silaghi.

FOTO Portland Trust a vândut cel mai mare parc fotovoltaic în dezvoltare din România CITEȘTE ȘI FOTO Portland Trust a vândut cel mai mare parc fotovoltaic în dezvoltare din România

Capacitatea incubatorului este de 50 de firme din domeniul creativ, precum dezvoltare de software pentru design, creație, animație, dar și alte domenii creative, prin proiect având obligația să găzduiască minimum 35 de firme.

Clădirea fostului spital, construit la început de secol, în 1927, a fost renovată în totalitate, pe o suprafață totală de 2.200 de metri pătrați, având demisol - pentru diverse ateliere, parter și etaj, cu birouri de diferite mărimi, închise sau de tip open space, sală de conferințe.

"Vrem să aducem tineri creativi, pentru că noi ne adresăm industriilor creative, culturale, cât și o parte de IT. Probabil din ianuarie vom face un nou apel de selecție. Ce este iarăși foarte bine este că reușim să creăm aici o comunitate de oameni de afaceri. Vom avea în curând și o cafenea în incintă, pentru posibile discuții și parteneriate", a declarat administratorul Incubatorului de afaceri, Ramona Irimeș.

Închirierea birourilor costă 5 euro pe metru pătrat, plus 10 euro taxa de incubare. În ce privește sălile mari, sala de conferințe costă 350 de euro pe zi, iar sala de training, workshop sau alt eveniment, 70 de euro pe zi.

Firmele incubate au obligația de a înființa cel puțin un loc de muncă pe care să-l mențină pe întreaga perioadă de incubare. De asemenea, acestea trebuie să ia măsurile necesare menite să sporească performanțele economice, materializate prin creșterea cifrei de afaceri pe fiecare an fiscal.

Proiectul de reabilitare, amenajare interioară și exterioară, a curții și parcării, care include și dotarea cu mobilier, echipamente IT, infrastructură pentru monitorizarea clădirii, acces pe bază de cartele etc, are o valoare totală de 24.025.930 de lei (cu TVA), din care finanțare nerambursabilă este 8,15 milioane de lei.

Firmele care au executat lucrările sunt SC Conpila SRL (lider de asociere) și Inselma SRL (asociat). Durata de implementare a proiectului a fost 61 de luni, termen de finalizare fiind 31 decembrie 2023.

Finanțarea investiției a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1B Incubatoare de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria oradea
incubator de afaceri