DECIZIE Valoarea locuințelor pentru care este aplicată o cotă redusă de 5% a TVA - majorată

DECIZIE Valoarea locuințelor pentru care este aplicată o cotă redusă de 5% a TVA - majorată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 oct 2020

Cota redusă de 5% a TVA se va aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexe, și a căror valoare nu depășește suma de 140.000 euro, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Plafonul prevăzut până acum în Codul Fiscal este de 450.000 lei, fără TVA, iar noul plafon ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2021.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

De ce este important: În prezent, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal în acest sens a fost susținut de PSD, UDMR, Pro România, PMP, în timp ce PNL a votat împotrivă, iar USR s-a abținut.

Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19 CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19

Inițiatorul proiectului, deputatul PMP Petru Movilă, arată că plafonul pentru aplicarea cotei reduse de 5% a TVA nu a mai fost majorat din 2016, când pentru nivelul de atunci al cursului de schimb, putea fi achiziționată o locuință cu o valoare de cel mult 100.000 euro, fără TVA, în timp ce acum locuința nu poate avea un preț mai mare de 93.000 euro, exclusiv TVA.

Dincolo de modificarea cursului de schimb, analizând informațiile de pe piață, autorul proiectului a constatat că rezultă o creștere generală de aproximativ 40% în prețul apartamentelor (exprimat în euro/mp utili) pentru intervalul de timp cuprins între 1 ianuarie 2016 și prezent. 

”Centralizând toate informațiile de până acum rezultă că, la nivelul datei de 1 ianuarie 2016, în România, cu 100.000 euro (echivalentul de atunci al limitei de 450.000 lei) se putea achiziționa un apartament de aproximativ 100 mp utili. În prezent, cu 93.000 euro (echivalentul actual al limitei nemodificate de 450.000 lei) se poate achiziționa un apartament de 66 mp utili (în medie, la nivel național). La nivelul capitalei, lucrurile sunt similare. La Cluj-Napoca, reglementarea actuală a devenit total anacronică, din cauza dezvoltării spectaculoase a acestui oraș, clujeni putând beneficia de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea unui apartament de numai 50 mp”, susține autorul proiectului.

EXCLUSIV VIDEO Cântăreața Delia și-a cumpărat un penthouse de 3 milioane de euro în One Verdi Park, proiect în care a și investit alături de dezvoltatorul One United și care va fi livrat peste un an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cântăreața Delia și-a cumpărat un penthouse de 3 milioane de euro în One Verdi Park, proiect în care a și investit alături de dezvoltatorul One United și care va fi livrat peste un an

Prin urmare, acesta propusese majorarea plafonului locuințelor, pentru care se aplică TVA de 5%, la 750.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. 

Senatorii au respins proiectul, în luna august, dar acum deputații majorității au decis modificarea articolului aferent din Codul Fiscal și stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2021, a unui plafon de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

DECIZIE Valoarea locuințelor pentru care este aplicată o cotă redusă de 5% a TVA - majorată

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat pentru prima dată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de dolari

În comisia de specialitate, proiectul fusese amendat în vederea majorării nivelului accizelor pentru produsele din tutun încălzit și lichidele cu conținut de nicotină, dar în cele din urmă modificările au fost eliminate în plenul Camerei Deputaților, prin votul tuturor partidelor, mai puțin USR, care s-a abținut.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
tva
cota
redus
5%
livrare
cod
fiscal
plafon
valoare
majorare
crestere
parlament
proiect