EXCLUSIV FOTO Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, intră pe piața imobiliară din București, alături de Evergent Investments, prin redesenarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste

EXCLUSIV FOTO Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, intră pe piața imobiliară din București, alături de Evergent Investments, prin redesenarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste

Horia Ciorcilă alături de proiectele în curs de dezvoltare în zona Petrom City

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 15 sep 2022

Omul de afaceri clujean Horia Ciorcilă, președintele și unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, intră pe piața imobiliară din București, în parteneriat cu Evergent Investments (fosta SIF Moldova), prin redesenarea mega-proiectului Smart City din Străulești, gândit de Dinu Patriciu și grupul austriac Erste înainte de criza financiară din 2008, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Winners Resources, firmă controlată de un vehicul de investiții din Cipru indicat în spațiul public ca fiind firma prin care Horia Ciorcilă își administrează participația la Banca Transilvania, și Ever Imo (fosta Țesătoriile Reunite), deținută în totalitate de societatea de investiții Evergent Investments, au început promovarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui proiect rezidențial uriaș în apropierea Petrom City, zonă care a atras deja investitori precum Dan Șucu, Cosmin Savu-Cristescu, Raul Doicescu, Omar Akili și milionarii unguri Péter și Gábor Futó, care pregătesc aici mii de apartamente.

Ciorcilă și Evergent au cumpărat, anul trecut, un teren în suprafață de circa 4 hectare de la Străulești Property Development, o subsidiară a Erste Group Immorent, pe strada Intrarea Străulești nr 37. Partea de teren deținută de Evergent în acest parteneriat este evaluată la circa 9,5 milioane euro, potrivit rapoartelor financiare ale Evergent de la jumătatea acestui an. Evergent a anunțat anul trecut achiziția unui lot de 1,6 hectare pe Intrarea Străulești, prin intermediul Țesătoriile Reunite, despre care spunea că are Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vigoare.

EXCLUSIV FOTO Maristar Com, reparatorul podului de la Cernavodă, implicat și în imobiliare, lansează cea mai mare investiție a sa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Maristar Com, reparatorul podului de la Cernavodă, implicat și în imobiliare, lansează cea mai mare investiție a sa

Până în 2015, Erste Group Immorent a deținut acest teren în parteneriat cu familia omului de afaceri Dinu Patriciu, alături de care avea în plan dezvoltarea Smart City, un ansamblu urbanistic pentru realizarea căruia s-a anunțat o investiție de 300 de milioane de euro.

Dacă noii proprietari se vor baza de un coeficient de utilizare a terenului de 3,2, pe care Immorent l-a obținut în trecut printr-un PUZ, atunci pe teren se pot construi circa 1.500 de apartamente.


Contactați de Profit.ro, reprezentanții Evergent Investments nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Planurile prezentate public de Evergent arată o înclinare spre rezidențial. Smart City, proiectul lui Patriciu cu Immorent din 2008, avea în componență un compus din clădiri de birouri de clasa A (50.000 metri pătrați), spații comerciale și locuințe de lux (100.000 metri pătrați). Planurile Smart City includeau și un nou sediu Rompetrol într-un turn de peste 110 metri. În acea perioadă, Dinu Patriciu era președintele și directorul general al Rompetrol, însă nu mai era și proprietarul grupului petrolier.

EXCLUSIV Tranzacția anului cu terenuri, amânată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția anului cu terenuri, amânată

Proiectul Smart City a intrat într-un con de umbră după declanșarea crizei financiare din 2008 și s-a destrămat în 2015, după ce moștenitorii lui Dinu Patriciu au decis să iasă din afacere.

Proiectul lui Ciorcilă și Evergent este amplasat într-o zonă în plină dezvoltare, unde prețurile de vânzare a locuințelor noi sunt în jurul a 1.600 – 1.700 euro/metru pătrat. În zona Petrom City sunt în diverse etape de dezvoltare o serie de ansambluri rezidențiale cu un total de peste 4.000 de apartamente.

În pregătire mai este un ansamblu rezidențial cu circa 700 de apartamente al ungurilor de la Cordia, unul cu 570 de apartamente dezvoltat de antreprenorul Lucian Azoiței prin Forty Management, unul cu circa 500 de apartamente dezvoltat de compania cu capital turc Synergy Construct, și un altul, cu o mărime similară, dezvoltat de constructorul ungar Kesz. Dezvoltatorul Redport Capital, controlat de avocatul Cosmin Savu-Cristescu, negociază achiziția a două loturi de teren învecinate, cu o suprafață cumulată de circa 15.000 de metri pătrați, pe care pot fi construite peste 400 de apartamente în continuarea proiectului rezidențial The Level, pe care investitorul îl are în lucru în zonă.

Compania de transport produse petroliere Transpeco, una dintre principalele afaceri ale familiei lui Cristian Borcea, pregătește și ea dezvoltarea unui ansamblu cu peste 270 de apartamente premium în locul autobazei sale de lângă Petrom City.


Horia Ciorcilă și Evergent Investments au o relație strânsă, Ciorcilă fiind președintele comitetului de investiții al Consiliului de Administrație al societății de investiții. Recent, Ciorcilă a inaugurat în Cluj-Napoca primul hotel de cinci stele al Radisson, după transformarea fostului Hotel Sport, cumpărat de la SIF Moldova (actualul Evergent Investments).

CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă

Printre afacerile sale imobiliare se numără și vânzarea clădirii de birouri Maestro Business Center din Cluj-Napoca către fondul britanic de investiții First Property, aflat acum în proces de retragere de pe piața românească.

Evergent mai este implicat în alte trei proiecte imobiliare majore. Deține indirect 37% din mall-ul Veranda din cartierul bucureștean Obor, are în construcție ansamblul rezidențial Atria Urban Resort din nordul Bucureștiului, din care a finalizat 558 de apartamente, și are un PUZ obținut pentru un proiect imobiliar în Iași cu 850 de apartamente și birouri. Primul proiect rezidențial al Evergent Investments a fost Baba Novac Residence, cu 363 de apartamente, care a fost realizat în 2016 în zona Dristor-Mihai Bravu.

Meta Estate Trust iese din complexul rezidențial al milionarului Virgil Călina cu un profit de 20% CITEȘTE ȘI Meta Estate Trust iese din complexul rezidențial al milionarului Virgil Călina cu un profit de 20%

Peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și împrejurimi, acesta fiind cel mai mare volum din istoria recentă. Numărul caselor și apartamentelor finalizate în București și Ilfov în primul trimestru din 2022 a crescut cu 43% față de perioada similară din 2021, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Numărul ridicat de tranzacții a făcut ca primul semestru din 2022 să fie al doilea cel mai bun semestru din istoria pieței din punct de vedere al numărului de locuințe vândute în București și Ilfov, cu aproximativ 30.350 de tranzacții, în creștere cu 16,6% față de perioada similară din 2021.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
horia ciorcila
evergent investments
immorent