Nouă sarcină pregătită pentru dezvoltatori: Clădirile nerezidențiale, de la cele de birouri până la hoteluri și mall-uri - echipate obligatoriu cu un anumit sistem de producere a energiei electrice

Nouă sarcină pregătită pentru dezvoltatori: Clădirile nerezidențiale, de la cele de birouri până la hoteluri și mall-uri - echipate obligatoriu cu un anumit sistem de producere a energiei electrice
scris 31 mar 2022

Certificatul de urbanism emis pentru clădirile noi nerezidențiale, necesar pentru obținerea autorizației de construire, va cuprinde o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Acest sistem ar trebui să producă minim 30% din consumul propriu total al clădirii, prevede un proiect legislativ avansat de reprezentanții actualei puteri.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Autorii proiectului cred că în acest mod România poate deveni exportator de energie electrică, în acest context geopolitic dificil.

”De exemplu, dacă în Romania se vor construi 1.000 de clădiri nerezidențiale, iar fiecare cladire va avea instalate surse regenerabile de energie, care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea în sistemul energetic național a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru acest sistem”, au calculat inițiatorii proiectului.

Bugetele Rabla Clasic și Rabla Plus, suplimentate. Toate programele de mediu și bugetele aferente, avizate CITEȘTE ȘI Bugetele Rabla Clasic și Rabla Plus, suplimentate. Toate programele de mediu și bugetele aferente, avizate

Aceștia mai arată că prin modificarea propusă ”instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul ciădirilor nerezidențiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condițiile tehnice și de mediu permit acest lucru.

Numai că textul de lege propus nu prevede vreo excepție de la noua obliigație. 

DECIZIE Scumpire de 2,7 ori a căldurii și apei calde în Capitală. Noile tarife CITEȘTE ȘI DECIZIE Scumpire de 2,7 ori a căldurii și apei calde în Capitală. Noile tarife

”Pentru clădirile/ansamblurile de clădiri noi nerezidențiale având funcțiunile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit b)-h), certiflcatul de urbanism emis de autoritățile administrației publice competente, în vederea obținerii, în condițiile legii, a autorizației de construire pentru executarea lucrărilor de construcții, va cuprinde o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care sa producă minim 30% din consumul propriu total”, este textul propus pentru noua reglementare.

Clădirile la care face referire textul propus sunt, conform legii în vigoare, cele de birouri, învățământ, sănătate, hoteluri și restaurante, activități sportive, comerț și alte funcțiuni.

Pentru a intra în vogoare, măsura trebuie adoptată de Parlament și promulgată de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dezvoltatori
cladiri
nerezdifential
birou
hotel
mall
energie
sistem producere
regerenerabil