Pandemia a șters profitul NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, în timp ce încasările din chirii au scăzut cu 17% la nivel local. Grupul a intrat pe pierderi

Pandemia a șters profitul NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, în timp ce încasările din chirii au scăzut cu 17% la nivel local. Grupul a intrat pe pierderi

Promenada Mall

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 25 feb 2021

NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România – după valoarea activelor din portofoliu, a raportat pentru anul trecut o scădere de 94,5% a profitului brut realizat de pe urma proprietăților din România, în timp ce încasările din chirii au scăzut cu 17%. Evoluția din România este mai bună decât la nivel de grup, unde s-au înregistrat pierderi de peste 200 de milioane de euro și venituri din chirii mai mici cu 19,4%, comparativ cu rezultatele din 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pandemia a lovit din plin compania sud-africană. 85 de zile în care cele 18 malluri românești ale NEPI Rockcastle au fost închise s-au tradus prin rezultatele în scădere de anul trecut.

Investitorul a realizat, în 2020, un venit din chirii de 133 milioane de euro în România, comparativ cu 160,2 milioane de euro în 2019, conform rezultatelor financiare publicate de companie. În aceeași perioadă, NEPI Rockcastle a obținut un profit brut de doar 13,6 milioane de euro, comparativ cu 251,3 milioane de euro un an mai devreme. Totuși, compania a obținut un avans considerabil în semestrul al doilea din 2020, în contextul în care primul semestru îl încheiase cu o pierdere de 7 milioane de euro.


Vânzările chiriașilor din mallurile românești au scăzut cu 33,7% în 2020, comparativ cu anul anterior, iar traficul vizitatorilor s-a redus cu 31,7% în România, în aceeași perioadă.

Valoarea portofoliului local al companiei s-a diminuat cu numai 3,1%, până la 2,02 miliarde de euro. Valoarea proprietăților din România are o pondere de circa 35% în portofoliul global al NEPI Rockcastle, cea mai mare din cele 10 țări în care compania este activă.
Portofoliu NEPI Rockcastle

Portofoliu NEPI Rockcastle


În august 2020, grupul și-a vândut portofoliul de birouri din România către AFI Europe într-o tranzacție de 307 milioane de euro, din care a rămas cu o sumă netă de 294,8 milioane euro.

Compania a încheiat anul 2020 cu un grad de îndatorare (LTV) de 31,5%, semnificativ sub ținta autoimpusă de 35%, și cu lichidități de 1,2 miliarde de dolari. La nivel de grup, compania a anunțat concesii la plata chiriei în valoare de 69,5 milioane de euro în 2020.

ILDC, compania fostului ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, renunță la proiectul rezidențial cu 1.500 de apartamente planificat în București. Tranzacție cu potențial de 20 de milioane de euro CITEȘTE ȘI ILDC, compania fostului ofițer Mossad Yaakov Nimrodi, renunță la proiectul rezidențial cu 1.500 de apartamente planificat în București. Tranzacție cu potențial de 20 de milioane de euro

În această perioadă, compania a deschis un nou mall în Târgu Mureș și a finalizat extinderea și renovarea Shopping City Buzău.

NEPI Rockcastle vrea să intre anul acesta pe piața rezidențială din România prin construcția unui ansamblu rezidențial cu peste 250 de apartamente lângă centrul comercial Vulcan Value Centre din cartierul bucureștean Rahova. Proiectul va fi dezvoltat în paralel cu cel de lângă Mega Mall și reprezintă un prim calup cu peste 500 de apartamente, parte dintr-un program de extindere a mai multor malluri deținute de investitor în 6 orașe din România, Craiova fiind adăugat recent pe listă, după cum a scris Profit.ro în exclusivitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
nepi rockcastle
covid-19