SURPRIZĂ Un celebru brand hotelier dispare de pe piață. Hagag transformă Rex-ul din Mamaia, lansat în 1936 de regele Carol al II-lea, în apartamente. Oferta grupului israelian, mai mare decât cea a lui Becali

SURPRIZĂ Un celebru brand hotelier dispare de pe piață. Hagag transformă Rex-ul din Mamaia, lansat în 1936 de regele Carol al II-lea, în apartamente. Oferta grupului israelian, mai mare decât cea a lui Becali

Yitzhak Hagag, cofondator și acționar Hagag Development Europe

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 dec 2022

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, pregătește renovarea și transformarea în apartamente a celebrului hotel Rex din Mamaia, pe care urmează să îl cumpere cu 13,3 milioane de euro de la familia lui Carmen Palade, fosta soție a omului de afaceri Dan Adamescu, relevă documente analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Prețul agreat de Hagag și familia lui Carmen Palade, de 13,3 milioane de euro, urmează a fi achitat în 6 rate, pe măsură ce sunt îndeplinite o serie de condiții. Până acum au fost achitate primele 3 rate în valoare de 1,54 milioane euro, ultima chiar după ce Primăria Constanței și Ministerul Culturii și-au declinat dreptul de preempțiune asupra hotelului Rex din motive financiare, după cum a anunțat Profit.ro.

EXCLUSIV Decizie în premieră pe piață: BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie în premieră pe piață: BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale

Prețul plătit de Hagag este peste oferta omului de afaceri George Becali, care era dispus în 2018 să plătească 10 milioane de euro pentru achiziția fostului hotel de cinci stele de la malul mării, însă a renunțat să mai cumpere proprietatea din cauza „situației complicate a actelor“, potrivit surselor Profit.ro.

La sfârșitul anului 2020, firma care deținea hotelul s-a transformat din societate pe acțiuni în societate cu răspundere limitată, cu asociații Zinca Palade, Carmen Adamescu și Rani Palade, potrivit datelor termene.ro. Activele imobilizate declarate în bilanțul financiar din 2021 al Rex Mamaia SRL au o valoare de 7,6 milioane de euro.

EXCLUSIV Andrei Ceaușescu începe primul său ansamblu rezidențial premium major, după ce a dezvoltat circa 2.000 de apartamente mass market CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Ceaușescu începe primul său ansamblu rezidențial premium major, după ce a dezvoltat circa 2.000 de apartamente mass market

Hagag urmează să cumpere fostul hotel Rex, care are o suprafață construită totală de circa 14.000 de metri pătrați, plus două clădiri de 100 de metri pătrați destinate depozitării, situate pe un teren cu o suprafață de circa 7.000 de metri pătrați și o parcare de 345 de metri pătrați.

Următoarele 3 rate urmează a fi plătite de Hagag după îndeplinirea unor condiții, printre care și obținerea unui certificat de urbanism care să nu conțină interdicția explicită de a realiza în acest loc un proiect de apartamente. Ultima și cea mai mare rată va fi achitată cel mai devreme la 18 luni de la data finalizării lucrărilor de renovare a proprietății.

Portofoliul imobiliar românesc al companiei cu capital israelian depășește valoarea de 200 de milioane de euro, potrivit propriilor anunțuri. A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; faza întâi (primele 5 blocuri) dintr-un complex rezidențial dezvoltat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro; și clădirea de birouri H Tudor Arghezi 21.

EXCLUSIV FOTO Globalworth se pregătește să intre pe dezvoltarea de locuințe de lux, lângă parcul Herăstrău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Globalworth se pregătește să intre pe dezvoltarea de locuințe de lux, lângă parcul Herăstrău

Hagag mai deține Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia a alocat un buget de 20 de milioane de euro; un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care vrea să construiască un bloc cu 18 apartamente de lux. Clădirea Institutului de Proiectare pentru Construcții Tipizate (I.P.C.T.) va cuprinde, după reabilitare, un mix de spații comerciale și de birouri.

De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova și transforma în hotel. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele.

Profit.ro a mai scris că Hagag a intrat într-o tranzacție cu grupul de investiții al miliardarului Teddy Sagi pentru achiziția clădirilor de birouri pe care acesta le are în România. De asemenea, este în proces de achiziție a unui complex de birouri deținut de grupul canadian SNC-Lavalin. Proprietatea vizată urmează a fi transformată în hotel și este localizată aproape de Palatul Știrbei și fostul sediu Petrom de pe Calea Victoriei, București, ambele în portofoliul Hagag.

EXCLUSIV Immofinanz vinde Băneasa Airport Tower, sediul Profi. Strategie de lichidare a unor proprietăți evaluate la 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz vinde Băneasa Airport Tower, sediul Profi. Strategie de lichidare a unor proprietăți evaluate la 1 miliard de euro

Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.

Hagag este și pe lista cumpărătorilor interesați de achiziția clădirii Casei de Modă Venus din centrul Bucureștiului.

Istoria Rex

Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat hotelul Rex, în 2006, cu circa 10 milioane de euro de la Viorel Păunescu.

Cu 16 ani în urmă Rex era, cu cele 102 camere, cel mai mare și mai cunoscut hotel de cinci stele de pe litoral, foarte căutat de vedete, fotbaliști și oameni de afaceri.

CONFIRMARE FOTO Grupul Villar, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Israel, se lansează pe sectorul logistic din România cu un proiect major CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Grupul Villar, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Israel, se lansează pe sectorul logistic din România cu un proiect major

În 2011, când acoperișul Rex a fost cuprins de flăcări, fostul proprietar, Viorel Păunescu, a deschis, în imediata vecinătate, pe un teren care aparținuse pe vremuri firmei care deținea hotelul, un complex imobiliar de lux, Caelia. O parte dintre clienții de marcă ai Rex au migrat atunci către Caelia, unde și-au cumpărat apartamente.

După incendiu, familia Adamescu a vorbit de investiții de câteva milioane de euro în modernizarea acestuia, Rex urmând să fie redeschis în 2014. Au urmat problemele cu justiția ale lui Dan Adamescu, iar hotelul n-a mai fost niciodată deschis.

CONFIRMARE Familia Bosînceanu, proprietara Șantierului Naval Constanța, încasează 2,5 milioane euro pe terenul autobazei Construcții și Transport Gherase. În loc se construiesc peste 200 de apartamente CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Familia Bosînceanu, proprietara Șantierului Naval Constanța, încasează 2,5 milioane euro pe terenul autobazei Construcții și Transport Gherase. În loc se construiesc peste 200 de apartamente

Între timp, pe litoral s-au impus alte branduri care atrag turiștii de lux, printre care Phoenicia, Vega sau Marina Regia.

Construcția hotelului Rex, amplasat la câteva zeci de metri de plajă, a fost pornită în 1936 de către însuși regele Carol al II-lea. A fost inaugurat doi ani mai târziu, fiind considerat încă de pe atunci un hotel de lux.

Spre finalul celui De-al Doilea Război Mondial, numele hotelului a fost schimbat în Casa de Odihnă 1 Mai, iar 15 ani mai târziu a fost rebotezat International și cu acest nume a funcționat până în '90, când a revenit la denumirea inițială de Grand Hotel Rex.

Tot în anii '90 hotelul a fost preluat de Viorel Păunescu, care a ajuns să dețină și hotelul InterContinental din București, preluat ulterior tot de către familia Adamescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rex mamaia
hagag
dan adamescu
carmen adamescu