Atenție - Altex România, victima unei campanii de tip phishing. Dan Ostahie cere înregistrarea cartelelor pre-pay la achiziția acestora

Atenție - Altex România, victima unei campanii de tip phishing. Dan Ostahie cere înregistrarea cartelelor pre-pay la achiziția acestora
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2019

Mai multe persoane au primit SMS-uri prin care erau anunțate că sunt beneficiarii unor premii din partea Altex, constând în laptopuri de ultima generație și sume consistente de bani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Retailerul atenționează însă că mesajul este fals.

"Campania la care se face referire în mesaj nu este organizată de ALTEX România, fiind o campanie falsă, înșelătoare, derulată de escroci care folosesc cartele pre-pay și astfel nu pot fi identificați chiar dacă, de fiecare dată când astfel de cazuri de fraudă au circulat în spațiul public, ne-am adresat organelor abilitate. 

Cazurile de fraude sau tentativele de tip phishing făcute prin intermediul mesajelor trimise pe telefoanele mobile s-au înmulțit semnificativ în ultimii ani folosindu-se cartele pre-pay care nu permit identificarea apelantului. Pentru a părea credibile, cei care au asemenea tentative de înșelare a consumatorilor folosesc mesaje în numele unor companii, instituții cunoscute sau chiar în numele unor furnizori sau autorități de stat. În cazul în care se solicită returnarea apelului, numărul respectiv poate fi unul cu suprataxă folosit în scopul încărcării notei de plată a utilizatorului în beneficiul persoanelor care derulează respectiva acțiune de înșelăciune. Astfel, se creează pagube însemnate persoanelor de bună credință care devin victime ale acestei înșelăciuni, pentru care nu putem lua măsuri de prevenire în condițiile actuale de achiziție a cartelelor pre-pay", se arată într-un comunicat al retailerului semnat de CEO-ul Dan Ostahie.

Fabrica Arctic din Ulmi este integral operațională, investiție de 150 milioane euro CITEȘTE ȘI Fabrica Arctic din Ulmi este integral operațională, investiție de 150 milioane euro

"Pentru protecția cetățenilor, considerăm necesară înregistrarea cartelelor pre-pay la achiziția acestora în baza documentelor de identitate, aspect ce ar conduce la identificarea rapidă de către organele abilitate a persoanelor care derulează astfel de acțiuni de înșelătorie.

Pentru protecția cetățenilor, considerăm necesară înregistrarea cartelelor pre-pay la achiziția acestora în baza documentelor de identitate, aspect ce ar conduce la identificarea rapidă de către organele abilitate a persoanelor care derulează astfel de acțiuni de înșelătorie", se mai spune în comunicat.

"Facem un apel public către operatorii de telefonie mobilă de a se alătura în lupta împotriva înșelăciunii, escrocheriei și phisingului prin intermediul cartelelor pre-pay care creează victime la nivelul societății.  Apelăm la operatori pentru a nu mai vinde cartele pre-pay decât în punctele autorizate de colectare a datelor personale, în același regim cu abonamentele, contribuind astfel la eliminarea apelurilor și campaniilor frauduloase. Conform celui mai recent raport al GSMA , condiții similare pe piața telefoniei mobile, în ce privește dovada identității utilizatorilor se înregistrează în alte 16 țări la nivel european, printre care Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Finlanda, Danemarca, Islanda, Portugalia, Cehia", mai spune conducerea Altex.

Facem un apel public către operatorii de telefonie mobilă de a se alătura în lupta împotriva înșelăciunii, escrocheriei și phisingului prin intermediul cartelelor pre-pay care creează victime la nivelul societății.  Apelăm la operatori pentru a nu mai vinde cartele pre-pay decât în punctele autorizate de colectare a datelor personale, în același regim cu abonamentele, contribuind astfel la eliminarea apelurilor și campaniilor frauduloase. Conform celui mai recent raport al GSMA , condiții similare pe piața telefoniei mobile, în ce privește dovada identității utilizatorilor se înregistrează în alte 16 țări la nivel european, printre care Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Finlanda, Danemarca, Islanda, Portugalia, Cehia.

Retailerul electro-IT Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, este unul dintre cei mai mari jucători de profil, având anul trecut o cifră de afaceri de 3,55 miliarde de lei.

Guvernul a decis deja că vânzarea cartelelor de telefon pre-pay va fi interzisă de anul viitor fără buletin, actualii posesori de astfel de cartele având timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice.

viewscnt
Afla mai multe despre
altex
sms