Studiu ANPC: 22,78% dintre produsele analizate prezintă diferențe în România față de cele din Vest. Printre produsele vizate se află Freeway, Fanta și Milka

Studiu ANPC: 22,78% dintre produsele analizate prezintă diferențe în România față de cele din Vest. Printre produsele vizate se află Freeway, Fanta și Milka
scris 17 sep 2019

Un studiu realizat de ANPC arată că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferențe în România față de versiunea comercializată în Vestul Europei, a afirmat, marți, Paul Anghel, director general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România (ANPC), într-o conferință de specialitate.

"Am verificat în funcție de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de același producător, dar unele dintre ele veți vedea cu cantități diferite, diferențe privind compoziția, cu absența unor ingrediente, sau cu prezența altor ingrediente, diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente sau diferențe privind parametri rezultați din declarațiile nutriționale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferențe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate", a spus Paul Anghel, potrivit Agerpres.

H&M schimbă strategia: va testa vânzarea de produse aparținând unor alte branduri CITEȘTE ȘI H&M schimbă strategia: va testa vânzarea de produse aparținând unor alte branduri

El a precizat că Autoritatea nu dorește sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard.

Printre produsele la care s-au identificat diferențe, Paul Anghel a menționat printre altele Freeway, Fanta și Milka.

Astfel, în România sucul Freeway conține 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% și în Franța la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conținutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franța 10% și în Italia de 12%.

La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franța este de 22%.

În praful de budincă cu gust de ciocolată de la Dr. Oetker grăsimile sunt în România de 3,1 la sută, iar în alte țări de 1,5 la sută, iar acizi grași saturați în produsul comercializat în țara noastră ajung la 1,9 la sută, în timp ce în țările din vest sunt de aproximativ 1 la sută. 

Comisarii ANPC au analizat și iaurtul Danone Activia Nature. Produsul din România are un conținut de proteine de 3,5 la sută, iar în alte țări ajunge și la 5 la sută, iar conținutul de calciu este 121 la sută în țara noastră, în Polonia de 148 la sută, iar în Finlanda – 168 la sută.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
anpc
produse