Surpriză: Jean Valvis, fondatorul brandurilor Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești, cedează controlul asupra afacerii de distribuție de băuturi, pentru 25 milioane euro

Surpriză: Jean Valvis, fondatorul brandurilor Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești, cedează controlul asupra afacerii de distribuție de băuturi, pentru 25 milioane euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 ian 2020

Antreprenorul elvețian de origine greacă Jean Valvis, fondatorul brandurilor Aqua Carpatica (apă minerală) și Domeniile Sâmburești (vin), este în curs de vânzare a peste jumătate din participația de 86% din acțiuni pe care o deține la compania de distribuție angro a băuturilor, Valvis Holding Distribution, un business cu rulaj anual de aproape 300 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro. UPDATE: Contactat marți de Profit.ro, omul de afaceri Jean Valvis a transmis sâmbătă seara o precizare, care poate fi citită mai jos.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La acest moment, Valvis deține 86% din capitalul Valvis Holding Distribution, prin intermediul unei firme de consultanță la care are 99,6% din acțiuni. În 2018, conform ultimelor date, cu 90 de angajați, Valvis Holding Distribution a avut afaceri de 298,3 milioane lei, cele mai mari de la înființare, și un profit net de 2,49 milioane lei. Datoriile totale au cumulat 44,3 milioane lei.

Sixt Group România, partener de mobilitate în campania națională pentru securitate și siguranță rutieră CITEȘTE ȘI Sixt Group România, partener de mobilitate în campania națională pentru securitate și siguranță rutieră

Portofoliul lui Valvis cuprinde brandurile Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dorna Agri și AgroElectrica. Energia regenerabilă și cultivarea cerealelor sunt, însă, afaceri secundare pentru antreprenorul Jean Valvis, cele mai importante fiind Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Prin Dorna Agri, conform ultimelor date disponibile, din 2017, Valvis exploatează însă circa 8.000 de hectare teren în Călărași. În urmă cu circa 3 ani, Valvis a vândut un mic pachet din Dorna Agri.

Acum, însă, omul de afaceri greco-elvețian pregătește cedarea unei cote de 44,78% din acțiunile Valvis Holding Distribution, pentru 24,76 milioane euro, respectiv 5.530 euro/acțiune. Ceilalți 4 acționari ai Valvis Holding Distribution urmează să cedeze și ei, cumulat, o cotă de 9,47% din capital social al companiei, la același preț.

Bitcoin s-a apreciat cu 20%, cel mai bun început de an din 2012 CITEȘTE ȘI Bitcoin s-a apreciat cu 20%, cel mai bun început de an din 2012

Astfel, în ipoteza că va exista un singur cumpărător, acesta va prelua controlul asupra Valvis Holding Distribution, cu 54,25% din capitalul acesteia

Contactat de Profit.ro, omul de afaceri nu a răspuns până la acest moment.

UPDATE sâmbătă, ora 16.58 Contactat marți de Profit.ro, omul de afaceri Jean Valvis a transmis, sâmbătă seara, că operațiunea nu reprezintă un exit, ci o consolidare a grupului său.

În paralel, Jean Valvis pregătește contractarea de către producătorul apei minerale Aqua Carpatica, Carpathian Springs, companie pe care o controlează direct cu 80% din acțiuni, a unui credit de 15 milioane euro de la Unicredit, pentru renovarea și creșterea capacității de îmbuteliere a acesteia. Creditul ar urma să fie contractat pe 7 ani, cu o perioadă de tragere de 1 an. 

În 2018, Carpathian Springs a înregistrat un profit net de peste 53 milioane lei, la o cifră de afaceri de 229,1 milioane lei.

Polonia, țara de unde România importă cele mai multe și cele mai ieftine ouă CITEȘTE ȘI Polonia, țara de unde România importă cele mai multe și cele mai ieftine ouă

Profit.ro a anunțat, la finele anului 2017, că Aqua Carpatica, produsă de Carpathian Springs, a intrat în magazinele britanice Tesco, presa britanică indicând atunci, pe baza unei comunicări oficiale a companiei, un buget de marketing de 3,5 milioane lire sterline.

În septembrie 2018, marca românească de apă minerală a devenit disponibilă și în 500 de magazine WHSmith la nivel național. Fondat în urmă cu 226 de ani, WHSmith este cel mai vechi lanț de magazine din lume și printre cele mai mari din Marea Britanie.

Marca românească a intrat pe piața britanică în 2015, fiind comercializată în prezent în circa 1.300 de magazine Tesco, Ocado, Whole Foods Market și WHSmith, precum și în centrul comercial Harrods.

Pe lângă Marea Britanie, compania exportă marca Aqua Carpatica în Japonia, China, toate țările Golfului (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Oman), Rusia, Republica Moldova, Germania, Ungaria, Spania, Australia și Finlanda.

În 2016, Aqua Carpatica și-a continuat expansiunea și pe piața din Statele Unite, prin lanțul de magazine Whole Foods Market.

viewscnt
Afla mai multe despre
jean valvis
aqua carpatica
carpathian springs
valvis holding