Ministrul kazah al Energiei: Exporturile de petrol prin conducta CPC vor fi reluate parțial vineri

Ministrul kazah al Energiei: Exporturile de petrol prin conducta CPC vor fi reluate parțial vineri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 mar 2022

Exporturile de petrol kazah prin terminalul de la Novorosisk al conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care Rompetrol importă țițeiul prelucrat în rafinăriile Petromidia și Vega, vor fi reluate parțial vineri, una dintre cele trei platforme de încărcare urmând a deveni funcțională, a declarat ministrul kazah al Energiei, Bolat Akchulakov, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Repornirea exporturilor prin Novorosisk înseamnă că producătorii din Kazahtan nu vor mai fi nevoiți să reducă producția de petrol, a adăugat Akchulakov.

Deficitul bugetar pentru primele două luni este de 9,51 miliarde lei, 0,72% din PIB, în scădere față de anul trecut CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar pentru primele două luni este de 9,51 miliarde lei, 0,72% din PIB, în scădere față de anul trecut

La rândul său, divizia KMG International a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, care deține Rompetrol Rafinare, a transmis, printr-un comunicat, reluarea parțială, în această dimineață, a operațiunilor de încărcare a țițeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), pe care a caracterizat-o drept un semnal pozitiv pentru întreaga industrie de rafinare, dar și pentru consumatorii din regiunea Mării Negre.

Potrivit sursei citate, președintele Consiliului de Administrație al KMGI, Daniyar Berlibayev, care deține și funcția de președinte al Consiliului CPC, a avut o intalnire pe 23 martie la Moscova cu reprezentantii companiei Transneft, care reprezintă interesele părții ruse în CPC).

"Părțile și-au exprimat interesul pentru soluționarea rapidă a situației actuale și au subliniat importanța respectării tuturor cerințelor de mediu. Astăzi, Daniyar Berlibayev se îndreaptă către Novorossiysk pentru a evalua situația actuală a terminalului, impactul condițiilor nefavorabile, dar si planurile de a redeveni complet operațional în cel mai scurt timp. KMG International, împreună cu divizia sa de trading - KMG Trading, va asigura în continuare aprovizionarea cu țiței către clienții săi, dar și reluarea activităților de producție în regim normal a rafinăriei Petromidia Năvodari, după finalizarea lucrărilor de revizie", se mai menționează în comunicat. 

China se pregătește să profite de situația din Rusia: oamenii de afaceri chinezi, puși să caute oportunități CITEȘTE ȘI China se pregătește să profite de situația din Rusia: oamenii de afaceri chinezi, puși să caute oportunități

Grupul KMG International, proprietarul Rompetrol, susținea anterior că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime a rafinăriilor Petromidia și Vega, în pofida intrării în revizie a terminalului offshore din portul Novorosisk al conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC). Compania preciza că va apela la sprijinul KMG Trading, divizia de comerț cu țiței și produse petroliere a Grupului, care va trimite 2 tancuri petroliere în portul Midia, însă nu precizează de unde va cumpăra țiței și nici calea alternativă de transport.

Joi, presa internațională, citându-l pe CEO-ul CPC, Nikolai Gorban, anunțase că revizia terminalului CPC de la Novorosisk nu va fi una parțială, așa cum se anunțase inițial, ci una totală, fiind afectată întreaga capacitate de transport a conductei, de 1,4 milioane barili pe zi.

„Operațiunile de încărcarea sunt complet oprite din motive obiective, din cauza furtunilor”, a declarat miercuri Nikolai Gorban, directorul executiv al CPC. Gorban a precizat că două dintre cele trei unități de încărcare ale terminalului au suferit daune „critice” și au fost complet inoperabile. O a treia este subiectul unei inspecții, dar scafandrii nu au putut evalua pagubele până când furtuna nu s-a îndepărtat, a explicat CEO-ul CPC.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Gorban a adăugat că orice lucrare de reparație va fi întârziată din cauza refuzului companiilor occidentale de a furniza piese ca urmare a embargoului occidental impus Rusiei.

CEO-ul CPC a mai explicat faptul că deși conducta ar putea continua să pompeze petrol pe coastă pentru încă o zi, dar fără nicio modalitate de a exporta țițeiul, rezervoarele de stocare de la Novorosisk vor fi umplute până la sfârșitul lunii, ceea ce va determina închiderea totală a conductei.

Bursa de la Moscova, redeschisă parțial după cea mai lungă suspendare a tranzacțiilor de la destrămarea URSS. Creșteri de peste 10% pentru Gazprom, Lukoil, Rosneft CITEȘTE ȘI Bursa de la Moscova, redeschisă parțial după cea mai lungă suspendare a tranzacțiilor de la destrămarea URSS. Creșteri de peste 10% pentru Gazprom, Lukoil, Rosneft

În urmă cu 3 zile, Profit.ro semnala faptul că oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) prin care Rompetrol importă țițeiul prelucrat în rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, va intra în revizie timp de 2 luni, potrivit unui anunț făcut de ministrul adjunct al Energiei din Rusia, țară tranzitată de petrolul kazah înainte de a ajunge în România.

Rompetrol importă petrolul produs în Kazahstan rafinat la Petromidia și Vega prin intermediul conductei CPC, grupul KMG, proprietarul Rompetrol, fiind acționar al proiectului cu o participație de 19%. CPC este un proiect internațional de transport de țiței, cu participarea Rusiei, Kazahstanului și a companiilor internaționale de petrol și gaze, care operează o conductă de peste 1.500 de km. Sursa primară de țiței a CPC este Kazahstanul de Vest, însă prin conductă este transportat și țiței al unor producători ruși.

Petrolul este transportat prin conducta CPC către terminalul marin al companiei din Yuzhnaya Ozereevka (aflat în Novorosisk, cel mai mare port rusesc și cel mai important port de la Marea Neagră) din Rusia, unde este încărcat pe cargouri pentru livrarea pe piața mondială.

În 2021, din 60,7 milioane tone de țiței care au tranzitat terminalul marin din Novorosisk, 53 milioane tone au fost livrate de companii din Kazahstan, iar alte 7,7 tone au provenit din Rusia.

Acționarii CPC sunt Agenția Federală Rusă pentru Administrarea Proprietății de Stat reprezentată de Transneft – 24%, CPC Company – 7%, KazMunayGas – 19%; Kazakhstan Pipeline Ventures LLC – 1,75%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company – 15%, LUKARCO BV - 12,5%, Mobil Caspian Pipeline Company - 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited - 7,5%, BG Overseas Holding En Limited - 2% International NANV - 2%, și Oryx Caspian Pipeline LLC – 1,75%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
cpc
novorosisk
import
țiței
petrol