Statul român pregătește exproprierea mai multor terenuri și construcții aflate în proprietatea combinatului chimic Viromet Victoria, în beneficiul industriei naționale de apărare, banii necesari pentru justa despăgubire a proprietarului urmând să provină din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, relevă date analizate de Profit.ro.
Compania Viromet SA, deținătoare și operatoare a combinatului, se află în insolvență de aproape 5 ani. Pe de altă parte, a terminat anul trecut cu profit net de 28,7 milioane lei, mai mult decât triplu față de cel din 2022, cifră de afaceri de 51,2 milioane lei, cu peste 75% mai mare decât cea din anul anterior, și aproape 170 de salariați, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fiscul are de recuperat de la Viromet datorii de peste 28 milioane lei, potrivit tabelului de creanțe întocmit de administratorul judiciar, totalul acestora ridicându-se la mai mult de 248 milioane lei.
Până în toamna lui 2019, aproape de intrarea în insolvență, Viromet SA a fpst controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital. În prezent, după mai multe schimbări succesive de acționariat, deținerea respectivă a ajuns în posesia Pambac SA Bacău a antreprenorului Eusebiu Guțu, potrivit termene.ro.
Exproprierea mai multor active ale Viromet se va face în beneficiul producătorului de pulberi pentru muniție Pirochim Victoria, companie de stat controlată de Ministerul Economiei, ″exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere și reconversie a capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel național″, potrivit unui document guvernamental.
Operațiunea ″oferă operatorului economic posibilitatea menținerii și dezvoltării capacităților de producție specializate, realizării programelor strategice de înzestrare a armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării și satisfacerii necesarului de produse și servicii la mobilizare sau război. Extinderea perimetrului aferent dezvoltării unor capacități de producție noi conduce la posibilitatea societății Pirochim Victoria SA să fie un furnizor viabil pentru Forțele Sistemului Național de Apărare (FSNA), astfel încât să răspundă necesarului intern. Totodată, realizarea exproprierii pentru dezvoltarea unor noi capacități de producție, potrivit obiectului de activitate al societății, consolidează rolul statului român în cadrul parteneriatelor strategice la care a aderat, respectiv Tratatul Atlanticului de Nord precum și Uniunea Europeană″, se menționează în document.
CITEȘTE ȘI Aproape 200 de muncitori fără contracte de muncă depistați pe șantierul Autostrăzii A7Amplasamentele Viromet și Pirochim din orașul brașovean Victoria sunt adiacente, iar cele 2 companii au și relații comerciale, combinatul lui Guțu furnizând apă industrială societății de stat din industria apărării.
Activele combinatului chimic vizate pentru expropriere au fost evaluate oficial la o valoare totală de peste 118 milioane lei, bani cu care va fi despăgubită Viromet SA, în conformitate cu legislația în vigoare. Ministerul Economiei a solicitat deja suma din Fondul de rezervă bugetară și așteaptă OK-ul Guvernului în această privință.
La rândul său, Pirochim se află în prezent în procedură de contractare de servicii de consultanță, asistență, reprezentare si redactare documente în vederea realizării exproprierii.
CITEȘTE ȘI Wizz Air și Ryan Air au anulat zboruri, din cauza grevei de pe Aeroportul CharleroiPremierul Marcel Ciolacu a ajunțat în primăvară că gigantul german al industriei de apărare Rheinmetall va construi în România, pe platforma Pirochim Victoria, o fabrică nouă de pulberi pentru muniție, cu o investiție totală estimată la circa 400 milioane euro, din care 47 milioane euro vor reprezenta bani UE nerambursabili acordați prin Fondul European pentru Apărare.
Proiectul finanțat de UE prevede un parteneriat între Rheinmetal Waffe Munition GmbH și Pirochim Victoria SA. Cele 2 companii pregătesc în prezent încheierea unui acord de asociere în vederea înființării unei societăți de tip joint-venture, prin intermediul căreia va fi implementat planul de construire a noii fabrici. Aceasta ar trebui să fie finalizată și pusă în funcțiune până cel târziu în februarie 2027.
Cel mai probabil, Pirochim Victoria SA ar urma să participe la capitalul social al companiei mixte ce se vrea a fi înființată alături de Rheinmetall cu aporturi în natură, constând în terenurile necesare proiectului, inclusiv cele a căror expropriere de la Viromet se află în prezent în pregătire.