Summitul UE - Olanda blochează negocierile privind bugetul multianual și pachetul de relansare economică

Summitul UE - Olanda blochează negocierile privind bugetul multianual și pachetul de relansare economică
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2020

Olanda a blocat negocierile din prima zi a reuniunii Consiliului European, care are loc la Bruxelles, privind bugetul multianual și pachetul de relansare economică. Discuțiile vor fi reluate sâmbătă, după prânz, iar președintele Consiliului, Charles Michel, are programate mai multe întâlniri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, care insistă că toate țările membre UE trebuie să aprobe unanim acordarea oricăror fonduri de recuperare, a respins o propunere de comprimis făcută de Charles Michel, potrivit politico.eu, citat de News.ro.

Refuzul lui Rutte, împreună cu o cerere făcută de Olanda și alte țări ca granturile în valoare de 500 de miliarde de euro propuse să fie reduse cu cel puțin 200 de miliarde de euro, l-a făcut pe Michel să declare negocierile închise pentru prima zi.

Contrar poziției Olandei, Italia s-a declarat ferm în favoarea unui mecanism mai relaxat de administrare. 

Șefii de stat și de guverne din Uniunea Europeană au ajuns vineri la Bruxelles pentru prima întâlnire fizică de la impunerea măsurilor de izolare din cauza pandemiei. 

Planul de 1.820 de miliarde de euro propus cuprinde 750 de miliarde de euro - inițiativa de relansare - și un buget nucleu (Cadrul Financiar Multianual) de 1.074 de miliarde.

Unii oficiali și diplomați au anticipat că discuțiile s-ar putea prelungi până spre dimineață, dar după opunerea lui Rutte, Michel a întrerupt negocierile după ora locală 23.30.

Comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, a scris pe Twitter că „mâine este o altă zi și există încă șansa pentru un compromis”.

„Sper ca spiritul european să primeze în interesul tuturor”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
relansare
buget
olanda