Generozitate de parlamentar: 1 milion de euro anual, dar din buget, pentru schitul Prodromu de la Muntele Athos

Generozitate de parlamentar: 1 milion de euro anual, dar din buget, pentru schitul Prodromu de la Muntele Athos
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 mar 2020

Inspirați de donațiile generoase venite din toată lumea pentru restaurarea catedralei Notre Dame din Paris, parlamentari de la toate partidele au inițiat anul trecut un proiect de lege astfel încât schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos să îi fie alocat anual aproape 1 milion de euro. Proiectul a primit marți votul final al Parlamentului, dar banii nu provin din donațiile aleșilor, ci vor fi alocați de la bugetul de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Deputatul PSD Iulian Iancu, susținut de numeroși parlamentari de la PSD și ALDE, dar și de aleși UDMR, PNL și PMP, a fost cel care a inițiat proiectul de lege.

Inițiatorul arată că schitul Prodromu, schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat in anul 1820, ”sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, acesta fiind cel mai cunoscut loc de nevoință al monahilor români din Sfântul Munte Athos și cel mai mare așezământ monahal românesc din străinătate”.

Schitul Prodromu adăpostește piese artistice, literare și documente bistorice de valoare, cum ar fi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Prodromița”.

ULTIMA ORĂ Programul \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul "Prima casă” în noua formulă "O familie, o casă" - adoptat. Noutate: Garantare de 100% de către stat pentru grupurile vulnerabile

”Îmbrăcată în argint, icoana Maicii Domnului este așezată în biserica mare a schitului și de-a lungul timpului au fost consemnate numeroase minuni datorate acestei icoanei. La Schitul Prodromu se mai află și alte icoane făcătoare de minuni. Icoana Maicii Domnului ”Apărătoarea de foc” a scăpat de multe ori schitul de incendiu. În Vistieria schitului se mai află și icoana Maicii Domnului ”Înainte Vestitoarea”, apoi icoana Maicii Domnului ”Ctitorița”. În vechiul Paraclis al schitului cu hramul ”Sfântul Ioan Botezătorul” se găsesc icoana Sfintei Treimi și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, ce a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie A1. Ghica, domnitorul Moldovei.

Totodată, biblioteca Schitului Prodromu este un tezaur istoric inestimabil de acte, documente, manuscrise, hrisoave și opere teologice, literare și istorice unice în lume, iar construcția în sine atât a bisericii, cât și a corpului de clădiri care constituie Schitul Prodromu sunt opere arhitectonice cu valoare istorică, recunoscute în plan internațional și Vizitate anual de turiști din întreaga lume, fiind astfel un simbol pentru România, mai arată inițiatorii.

Având în vedere istoria acestui loc și importanța acestuia pentru poporul român și fără a se baza doar pe protecția icoanelor menționate, parlamentarii consideră că este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea și întreținerea complexului de clădiri și a operelor teologice, culturale, istorice și artistice ce compun Schitul Prodromu.

Supermarketurile și celelalte magazine au primit de la Guvern obligația de a se asigura că nu mai există aglomerație la casele de marcat CITEȘTE ȘI Supermarketurile și celelalte magazine au primit de la Guvern obligația de a se asigura că nu mai există aglomerație la casele de marcat

Sprijinul există însă din 2007, când Parlamentul a aprobat un proiect de lege, inițiat de liberalii Cătălin Micula, Mircea Valer Pușcă și Timiș Ioan, prin care Guvernul era obligat să acorde un sprijin financiar anual schitului Prodromu în sumă de 250.000 euro. Suma respectivă alocată de la bugetul de stat era destinată restaurării, reparării, întreținerii și administrării clădirilor din incintă și a celor 4 biserici.

Acum, parlamentarii au aprobat majorarea sumei de circa 4 ori, până la aproape 1 milion de euro.

Astfel, anual va fi alocată de la bugetul de stat o sumă în lei echivalentă cu 960.000 de euro pentru Schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos. Suma alocată va fi prevăzută distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte.

CONFIRMARE Introducerea unui preț de referință la reparațiile auto acoperite de polițele RCA - respinsă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Introducerea unui preț de referință la reparațiile auto acoperite de polițele RCA - respinsă

”Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiar anual în valoare de 960.000 euro, întrucat costurile materialelor și manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate și amânate de la un an la altul, realizându-se până în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente”, este explicată în proiect necesitatea majorării sumei.

”Ca un termen de comparație, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreținerea Catedralei Notre-Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar 2 zile, s-au strâns din donații 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei și a operelor de artă afectate”, mai spun parlamentarii fără să țină prea mult seama că este vorba de ”donații”.

viewscnt
Afla mai multe despre
athos
prodromu
schit
ajutor
sprijin
anual
parlament
catedrala
notre dame