Ministerul Muncii: Componenta necontributivă a pensiilor speciale va fi impozitată. Nu s-a schimbat nimic în impozitarea pensiilor contributive

Ministerul Muncii: Componenta necontributivă a pensiilor speciale va fi impozitată. Nu s-a schimbat nimic în impozitarea pensiilor contributive
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2024

Componenta necontributivă a pensiilor speciale, inclusiv cele aflate în plată, va fi impozitată, în timp ce impozitarea pensiilor calculate pe bază de contributivitate va rămâne aceeași, a anunțat ministerul muncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale. Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității”, au precizat oficialii ministerului.

În cazul pensiilor speciale a fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive, inclusiv pentru pensiile aflate în plată. Astfel, „sunt două plafoane: unul de 20%, pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut, și unul de 15%, pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut”, a explicat ministerul.

Ciolacu: Noul preț RCA - sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori cu 2-3 camioane CITEȘTE ȘI Ciolacu: Noul preț RCA - sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori cu 2-3 camioane

”Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei”, au subliniat oficialii Ministerului Muncii.

Potricit acestora, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei, iar o pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
impozitare
muncă
minister