Amenzi mai dure pentru angajatorii care depășesc limita legală de ore suplimentare. Companiile cu mulți angajați, primele vizate

Amenzi mai dure pentru angajatorii care depășesc limita legală de ore suplimentare. Companiile cu mulți angajați, primele vizate
scris 5 mar 2018

Angajatorii care nu respectă regulile privind munca suplimentară vor risca amenzi de până la 3.000 lei pentru fiecare angajat aflat într-o astfel de situație. În prezent, amenzile sunt în sumă fixă, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Noile reguli au fost introduse într-un proiect de lege pregătit spre aprobare.

Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale CITEȘTE ȘI Aproape 1 milion de români vor depune Declarația unică, care înlocuiește 7 formulare fiscale

Codul Muncii stabilește în prezent că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata respectivă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Proiectul de lege invocă datele unui sondaj european (European Working Conditions Survey), din 2016, conform căruia peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și Grecia și peste media europeană de 23%.

România în clasamentul Bloomberg al statelor cu \ CITEȘTE ȘI România în clasamentul Bloomberg al statelor cu "economiile cele mai nefericite": țara se îndreaptă într-o direcție greșită

”Impactul muncii în exces asupra sănătății și performanței angajaților e eminamente negativ. 15% din angajații românii au afirmat că munca le afectează negativ starea de sănătate, procentul ridicându-se la 20% în cazul angajaților sub 35 de ani și la 22% în cazul celor de peste 50 de ani. 21% declară că în ultimele 12 luni s-au simțit în mod constant prea obosiți pentru a putea face față sarcinilor domestice de după programul de lucru, iar 11% consideră că locul de muncă i-a împiedicat în mod repetat și regulat să acorde suficientă atenție familiei, cifre care ne situează la același nivel cu media europeană”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Alte cercetări, precum „Orele suplimentare sau drumul către burnout”, efectuată de Friedrich Ebert România și Blocul Național Sindical, arată că efectele expunerii angajaților la activitatea de muncă suplimentară activează un lanț întreg de efecte adverse în urma insatisfacției cu munca și familia, epuizării profesionale, adicției față de muncă și stării de bine: abandon, absenteism, depresie, accidente la locul de muncă și suicid. Totodată, studiul arată că orele prelungite la locul de muncă influențează numărul de concedii medicale, fapt ce conduce la reducerea productivității cu 2% în sectoarele industriale.

Ideea lui Teodorovici - Fiscul să nu mai trimită plicuri prin poștă contribuabililor, ci să apeleze la e-mail CITEȘTE ȘI Ideea lui Teodorovici - Fiscul să nu mai trimită plicuri prin poștă contribuabililor, ci să apeleze la e-mail

Conform actualelor prevederi din Codul Muncii, amenzile pentru angajatorii la care autoritățile constată că nu respectă normele legale privind munca suplimentară sunt cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei, indiferent de numărul de angajați aflați în această situație.

Nu există, astfel, o corelare între cuantumul amenzii și numărul de ore suplimentare efectuate sau numărul de salariați care au efectuat ore suplimentare peste normele legale.

”Situația de pe teren, rezultată în urma studiului efectuat de Friedrich Ebert România și Blocul Național Sindical relevă cazul unor companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulau, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maxim 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoarea modică”, mai arată expunerea de motive a proiectului.

Guvernul a schimbat calculul contribuției la pensii în caz de concediu medical, generând cazuri în care viitoarele mame pot avea venituri mai mici. Teodorovici promite că situația va fi reglată rapid CITEȘTE ȘI Guvernul a schimbat calculul contribuției la pensii în caz de concediu medical, generând cazuri în care viitoarele mame pot avea venituri mai mici. Teodorovici promite că situația va fi reglată rapid

Prin urmare, proiectul de lege prevede ca nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară să fie sancționată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei ”pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”, măsura având drept scop descurajarea prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală.

viewscnt
Afla mai multe despre
munca
ore
suplimentar
angajator
angajat
amenda
lege
proiect