Cîțu mulțumește companiilor (mari) care și-au plătit taxele: În martie, economia a încetinit, dar în aprilie, companiile cu bani în conturi au plătit

Cîțu mulțumește companiilor (mari) care și-au plătit taxele: În martie, economia a încetinit, dar în aprilie, companiile cu bani în conturi au plătit

Inquam Photo/Octav Ganea

scris 15 apr 2020

După ce în mai multe rânduri, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a făcut apel la firmele care au venituri să își plătească la timp taxele și impozitele, miercuri, la prezentarea primei rectificări bugetare din acest an, a mulțumit în special marilor companii care au achitat aceste contribuții la buget. Cîțu a arătat că, în martie, multe companii nu au mai putut să funcționeze, dar în aprilie companiile cu lichidități în conturi și-au achitat datoriile la buget.

”Încasările în  martie ne-au arătat că economia a încetinit, că au fost multe companii care nu au mai putut să funcționeze. În aprilie vedem, totuși, că majoritatea companiilor mari, care aveau bani în conturi și puteau să plătească impozite, au început să le plătească. Pe această cale le mulțumesc, pentru că banii care vin la Ministerul Finanțelor Publice îi transmitem înapoi imediat în economie prin plata facturilor, TVA, concedii medicale etc. Apelul meu a fost auzit de companii și le mulțumesc pe această cale că și-au plătit - chiar dacă multe puteau să nu facă acest lucru, pentru că le-am dat derogare și au aceste facilități fiscale - multe dintre ele au revenit și au început să plătească impozitele”, a declarat ministrul.

În epidemie, Guvernul schimbă Legea societăților comerciale și regulile pentru AGA și CA CITEȘTE ȘI În epidemie, Guvernul schimbă Legea societăților comerciale și regulile pentru AGA și CA

În 16 martie, ministrul a făcut un apel la firmele care au venituri să își plătească la timp taxele și impozitele, pentru a asigura lichiditate în piață și resurse la buget pentru ajutorarea economiei, în contextul pandemiei de coronavirus. Ministrul promite bonus pentru achitarea la timp a acestor obligații la buget.

”Aș vrea să fac un apel la companiile din România, cele care nu sunt afectate de epidemia de coronavirus, să plătească la timp impozitele. Ne gândim și la un sistem de bonusare a celor care plătesc impozitele. Este important ca să avem și pentru alte sectoare din economie lichidități, iar acolo unde se poate, să se plătească impozitele la timp”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

El a arătat că sunt sectoare în economie unde lucrurile merg bine încă și face apel la aceste sectoare să plătească la timp impozitele și taxele.

”E bine ca toți cei care au venituri, au profit, să plătească ca să distribuim în părțile din economie care nu funcționează”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Orban anunță - Guvernul este pregătit să suporte parțial salariul persoanelor care au fost în șomaj tehnic și sunt reangajate CITEȘTE ȘI Orban anunță - Guvernul este pregătit să suporte parțial salariul persoanelor care au fost în șomaj tehnic și sunt reangajate

De asemenea, în 6 aprilie, Cîțu a avertizat că deficitul pentru anul 2020 va crește semnificativ și a solicitat companiilor cu activitate să plătească la buget contribuțiile datorate.

”Am mai spus și repet: companiile care au astăzi activitate și pot să plătească la buget venituri, contribuții, ar trebui să o facă pentru că noi vom transmite înapoi în economie acești bani foarte repede”, a afirmat Cîțu, amintind că pentru luna martie suma de TVA rambursată a fost dublată, iar în aprilie rambursarea TVA va fi făcută cu control ulterior.

Deficitul bugetar se va situa anul acesta la 72,5 miliarde de lei, reprezentând 6,7% din PIB, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în contextul în care bugetul se află sub presiune semnificativă din cauza creșterii cheltuielilor, mai ales în sectorul de sănătate și muncă, dar și din cauza diminuării veniturilor ca urmare a impactului economic al restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
plata
taxe
impozite
citu
finante
apel
mulțumi