Restituirea contribuțiilor de sănătate plătite de cei cu pensii de peste 4.000 de lei

Restituirea contribuțiilor de sănătate plătite de cei cu pensii de peste 4.000 de lei
scris 18 ian 2023

Guvernul ar putea adopta o ordonanță de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a contribuțiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei.

Secretariatul General al Guvernului a elaborat o notă în care recomandă Executivului adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să fie stabilite modalitățile de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021, arată Agerpres.

Elena Udrea, greu de executat. Terenurile au ajuns la jumătate de preț. Fiscul îi vinde și din mașini și pregătește apartamente. Cazul Hayssam CITEȘTE ȘI Elena Udrea, greu de executat. Terenurile au ajuns la jumătate de preț. Fiscul îi vinde și din mașini și pregătește apartamente. Cazul Hayssam

"Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanțe de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații", se arată în nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

La rândul său, Guvernul transmite prin intermediul unui comunicat că, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, reținerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depășesc 4.000 de lei.

ULTIMA ORĂ Romgaz anunță că va achita contribuția de solidaritate. Câți bani va încasa statul român CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz anunță că va achita contribuția de solidaritate. Câți bani va încasa statul român

Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat neconstituționalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.

"Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reținerii vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG nr. 130/2021 și faptul că acesta ar putea crește în perioada următoare, nota prezentată Guvernului include soluția reglementării efectelor Deciziei Curții Constituționale nr. 650/2022, printr-un act normativ de același nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate", informează Executivul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
bani