Săptămâna a început cu scăderi pe bursele europene, în condițiile în care temerile investitorilor față de creșterea economică a Zonei Euro s-au intensificat după datele dezamăgitoare, mai slabe decât așteptările, din Germania și Franța, primele două economii de pe continent.
După trei săptămâni de creșteri, principalii indici bursieri americani încheie cu pierderi ultima zi dintr-o săptămână negativă (DJIA -1,04%, S&P500 -0,48% și NASDAQ -0,86%), după ce oficialii chinezi și-au anulat în grabă vizita programată pentru săptămâna viitoare la ferme agricole din statele Montana și Nebraska, ridicând îndoieli dacă un acord comercial poate fi încheiat în curând.
Ieri a fost o zi în general favorabilă activelor de risc, care s-a deschis cu creșteri pe bursele din Noua Zeelandă (NZX50 +0,24%) și Australia (ASX200 +0,54%), mișcarea continuând apoi și pe continentul asiatic, unde indicii importanți au afișat câștiguri la finalul sesiunii, singura excepție fiind HangSeng (-1,07%) din Hong Kong.
Pentru a doua oară consecutiv Rezerva Federală (FED) a Statelor Unite ale Americii (SUA) a redus, conform așteptărilor, rata dobânzii cu 25 puncte de bază, în intervalul 1,75%-2,00%. Potrivit comunicatului FOMC (Federal Open Market Commitee), banca centrală a argumentat că, deși economia SUA continuă să aibă o creștere "moderată" iar piața muncii "rămâne solidă", s-a decis diminuarea ratei dobânzii de referință "având în vedere implicațiile evoluțiilor globale asupra perspectivelor economice, precum și presiunile inflaționiste scăzute".
A fost o zi cu evoluții mixte pentru piețele bursiere, în condițiile în care cotațiile petrolului au scăzut pe așteptările ca Arabia Saudită să poată produce la nivel normal mai repede decât se estima, iar investitorii vor fi atenți astăzi la decizia de politică monetară a Rezervei Federale (FED) a Statelor Unite ale Americii (SUA).