Ieri am început o săptămână importantă, în care Banca Centrală Europeană (BCE) este obligată să anunțe lansarea unor măsuri de stimulare economică, cu industria germană în recesiune, cu ținta de inflație pentru zona euro imposibil de atins în condițiile actuale și cu așteptărie piețelor ridicate, în condițiile în care comerțul mondial se găsește în proces de deteriorare. Deatfel luna care încheie trimestrul trei are în aceste condiții o importanță majoră, atât în ceea ce privește deciziile băncilor centrale, cât și în privința datelor economice.
A fost o lună august parcă mai volatilă ca de obicei, dominată în principal de incertitudinea politicii comerciale. Finalul a consemnat cumva o pauză în creșterea amenințărilor tarifare dintre Statele Unite și China, care vor relua negocierile în septembrie. Ministerul chinez de externe a confirmat că discuțiile continuă între Washington și Beijing însă, după cum declara președintele american Donald Trump, tarifele stabilite împotriva Chinei rămân în vigoare.
Bursele europene și americane au inversat pierderile consemnate în parte a zilei și au trecut pe creștere după ce Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA (USTR) a anunțat că Statele Unite vor amâna până pe 15 decembrie taxarea importurilor de telefoane mobile, laptopuri, console video, monitoare de calculator și anumite jucării, articole de încălțăminte și îmbrăcăminte originare din China, în urma discuțiilor telefonice pe tema tarifelor vamale dintre oficialii americani și chinezi.
Pe piețele bursiere asiatice săptămâna a început cu creșteri de peste un procent pentru principalii indici din China (CSI300 +1,80%, SSEC +1,45%), în timp ce la Tokyo a fost sărbătoare. În schimb, o nouă zi roșie în Hong Kong (-0,44%), care vine după trei săptămâni consecutive de pierderi pentru indicele HangSeng, ce au șters aproape complet câștigul de anul acesta. Pe fondul protestelor în curs de desfășurare, aeroportul din Hong Kong a anulat spre seară toate zborurile rămase.
Vineri a fost o zi roșie pe Wall Street, care face ca principalii indici bursieri americani, deși cu trei zile pozitive, să încheie săptămâna cu pierderi de peste jumătate de procent. Președintele Donald Trump a indicat că disputele cu China pe marginea tarifelor vamale sunt departe de a fi soluționate, declarând că nu este gata să semneze un acord cu Beijingul și precizând că ar putea anula următoarea rundă de negocieri, prevăzută pentru luna septembrie.