Tendința de inversare a mișcărilor puternice de la începutul săptămânii, sesizată la finalul sesiunii americane de miercuri, a continuat și ieri, într-o zi în care piețele s-au mai calmat și a revenit apetitul pentru risc al investitorilor.
A fost o sesiune spectaculoasă ieri pe Wall Street căci, după o deschidere în care acțiunile, randamentele bondurilor și cotațiile petrolului au scăzut iar aurul s-a scumpit, un raliu către finalul zilei a inversat aceste mișcări.
Ziua a început ieri cu scăderi pe piețele bursiere din Noua Zeelandă (NZX50 -1,66%), Australia (ASX200 -2,44%) și apoi cele asiatice (unde cel mai mult, -1,56%, a pierdut indicele compozit SSEC de la Shanghai), care au preluat astfel mișcarea din seara precedentă din Statele Unite.
Pe piețele financiare toată agenda de ieri a făcut-o războiul comercial SUA-China. Chinezii „au ripostat” pentru tarifele anunțate de președintele Donald Trump permițând, pentru prima oară în ultimii peste 10 ani, deprecierea yuanului dincolo de pragul de 7 unități pentru un dolar.
Amplificarea tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China au afectat puternic piețele financiare săptămâna trecută. Indicii bursieri globali au înregistrat scăderi mari, în timp ce activele considerate mai sigure, precum yenul japonez, francul elvețian, aurul și obligațiunile guvernamentale, au crescut. Vineri am consemnat o nouă zi roșie pe Wall Street, scăderile puternice ale acțiunilor din sectorul tehnologic consființind cea mai proastă săptămână din 2019 pentru principalii indici bursieri americani (DJIA -2.63%, S&P 500 -3.14% și NASDAQ -3.98%).