După o sesiune scurtată cu 3 ore, în preziua sărbătoririi Zilei Independenței, cei trei indici majori americani au închis la valori maxime record, pe fondul creșterii așteptărilor ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor la sfârșitul acestei luni. Asta în contextul în care cifrele de ieri arată o creștere a locurilor de muncă private în luna iunie mai slabă decât se aștepta, un indicator non-manufacturier ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, și un deficit comercial adâncit în luna mai până la un maxim al ultimelor cinci luni. Astfel, DJIA (26966 puncte) și NASDAQ (8170 puncte) se alătură S&P500 (2996 puncte), care stabilește un maxim istoric pentru a treia zi la rând.
Aseară, liderii Uniunii Europene au propus-o oficial pe Christine Lagarde, actualul director al Fondului Monetar Internațional (FMI), ca președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) și au ajuns la un acord pentru ocuparea celorlalte trei poziții de top din cadrul instituțiilor UE. Lagarde (63 ani), fost ministru de Finanțe al Franței, ar fi prima femeie de la conducerea BCE, după ce în 2011 a devenit prima femeie desemnată în postul de director al FMI. De asemenea, ar fi și primul președinte al BCE care nu este economist de profesie.
Tensiunile comerciale s-au mai risipit după ce președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping au fost de acord să reia negocierile comerciale și să nu impună noi tarife. Acest fapt, plus întâlnirea surpriză Trump - Kim și acordul de a redeschide discuțiile cu Coreea de Nord privind denuclearizarea au făcut ca bursele globale de acțiuni și dolarul să înceapă cu creșteri a doua jumătate a anului, în timp ce prețul aurului a scăzut cu aproape 2%.
Pentru piețele financiare a fost o săptămână în general indecisă, în așteptarea întâlnirii dintre președinții Trump și Xi, care au hotărât reluarea negocierilor comerciale dintre SUA și China, după cum anticipam în briefingul de vineri. Donald Trump a declarat că SUA nu vor impune noi tarife produselor chinezești, afirmând că discuțiile privind Huawei vor fi lăsate pentru finalul negocierilor cu China, adăugând că firmele americane vor avea permisiunea să vândă echipament companiei chinezești.
Donald Trump se află de ieri la Osaka, unde deja s-a întâlnit cu primul ministru japonez Shinzo Abe, iar astăzi se va vedea cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce liderul chinez Xi Jingping a prezentat o listă de cereri în schimbul unui acord comercial cu SUA. Investitorii par cumva îngrijorați de impactul întâlnirii de mâine dintre liderul american și cel chinez asupra economiei globale, deși există speranțe ca negocierile SUA - China să se reia ulterior, acesta fiind dealtfel cel mai probabil scenariu.