Evoluție pozitivă ieri pentru indicii majori europeni de la Milano (FTSE MIB +0,57%), Madrid (IBEX35 +0,52%) sau Frankfurt (DAX +0,26%), deoarece câștigurile mai bune decât cele anticipate pentru companii precum Peugeot și ITV au compensat cifrele economice slabe, care arată că Germania, cea mai mare economie din Europa, are cea mai slabă evoluție a industriei prelucrătoare din ultimii 7 ani și cea mai accelerată scădere a comenzilor la export din ultimii peste 10 ani.
A fost verde intens pe piețele bursiere europene, trase în sus de acțiunile din sectorul auto, cu o creștere spectaculoasă (+11,49%) a acțiunilor producătorului francez de componente Faurecia, controlată de producătorul de autoturisme PSA Peugeot Citroen, care s-a menținut pe profit la finalul primului semestru, în ciuda scăderii producției auto.
Săptămâna a început cu scăderi pe bursele asiatice, cele mai mari pierderi înregistrându-se în Hong Kong (HangSeng -1,37%) și Shanghai (SSEC -1,27%).
Se părea că și bursa americană va închide săptămâna, precum celelalte piețe globale, cu o zi de creștere, însă câteva vești au determinat până la final o întoarcere a cotațiilor. Prima dintre acestea s-a referit la faptul că Iranul a confiscat o navă sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, guvernul britanic denunțând dealtfel vineri noaptea ”confiscarea inacceptabilă a două nave” - una britanică și una liberiană - de către Iran.
Pe piețele bursiere globale ziua a început în Asia cu scăderi puternice, de circa jumătate de procent în Hong Kong (HangSeng -0,46%), un procent în China (CSI300 -0,95% și SSEC -1,04%) și, mai ales, de două procente în Japonia (Nikkei225 -1,97%).