Producția internă de gaze a coborât în această săptămână cu peste 10%, ca urmare a intrării în revizie a unui zăcământ Romgaz. Drept urmare, și cantitatea de gaz înmagazinată zilnic a scăzut de la aproape 150 GWh/zi în weekend-ul trecut la 107 GWh în ziua de marți, ultima cu date publice.
Filiala din România a grupului maghiar MOL a preluat exemplul dat miercuri de liderul pieței autohtone de carburanți, OMV Petrom, și a scumpit joi atât benzina, cât și motorina, din cele 35 de stații pe care le operează în capitală, cu 9 bani/l. Majorări de prețuri, mai reduse, de 3 bani/l, a efectuat și Lukoil. În urma acestor creșteri, din cele peste 150 de stații din capitală, în numai 2, ambele deținute de Lukoil, se mai poate cumpăra motorină standard la un preț inferior celui de 9 lei/l.
Ambuteiajele create pe canalul Sulina, ca urmare a programului de funcționare restrâns și a numărului insuficient de dane, îi costă pe exportatorii agricoli ucraineni 500.000 de dolari pe zi, susține Asociația Afacerilor Europene din Ucraina.
Principalul producător de petrol din Azerbaidjan, gigantul petrolier britanic BP, a închis cel puțin temporar, terminalul georgian de la Supsa (și conducta care-l alimenta, Baku-Tbilisi-Supsa), de la Marea Neagră, prin care țițeiul azer era exportat în Europa, din cauza îngrijorărilor legate de siguranța petrolierelor în contextul războiului din Ucraina.
Liderul pieței de distribuție carburanți, OMV Petrom, a scumpit miercuri benzina și motorina cu 9 bani/l atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, o scumpire zilnică mai mult decât dublă față de cea cu care a obișnuit piața în ultimul timp, de 4 bani/l. În urma acestei scumpiri, benzina costă mai mult în stațiile Petrom, de obicei printre cele mai ieftine din țară, decât în cele MOL, de obicei cele mai scumpe. Majorări de prețuri au efectuat și companiile concurente, însă mai mici, de 3 bani/l în cazul Lukoil și de 4 bani/l în cazul Mol.