Cei doi mari producători de gaze din România, Romgaz și OMV Petrom, cu o cotă de piață cumulată de peste 95%, efectuează între ei tranzacții nu numai cu gaze, ci și cu energie electrică. Astfel, la începutul acestei luni Romgaz a vândut companiei concurente energie electrică cu livrare în luna august în valoare de peste 21 milioane de lei.
Situația pe piața petrolului, cel puțin pe cea din Europa Centrală și de Sud-Est, s-a detensionat parțial, un tribunal din Krasnodar anulând decizia de închidere pentru 30 de zile a terminalului Caspian Pipeline Consortium (CPC) a unei instanțe din Novorosisk, terminal prin care erau alimentate și rafinăriile din România. Rămân, în schimb, presiunile create de funcționarea până în septembrie la doar 20% din capacitate a rafinăriei OMV de lângă Viena, cea mai mare din regiune, cu o capacitate anuală de 10 milioane tone, de 2,5 ori peste cea de la Petrobrazi, rafinăria deținută de austrieci în România.
Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, și-a redus producția de hidrocarburi în cel de-al doilea trimestru cu peste 10%, majorând astfel dependența de importuri în contextul în care UE a decis deja impunerea unui embrago total țițeiului rusesc transportat pe cale maritimă începând cu luna decembrie, pregătindu-se totodată și pentru o întrerupere a alimentării cu gaze rusești.
Liderul pieței carburanților din România, OMV Petrom, a profitat de scumpirea carburanților din prima jumătate a acestui an, dar și de efectele embargoului impus de UE importului de petrol rusesc, și a realizat în cel de-al doilea trimestru o marjă de rafinare record, de 24,44 dolari pe baril, cu peste 6 dolari peste precedentul record raportat în primul trimestru, de 18,31 dolari pe baril. Marja de rafinare din perioada aprilie-iunie 2022 este aproape de 3 ori mai ridicată decât cea mai ridicată marjă din anii precedenți, de 8,75 dolari/baril realizată în trimestrul al treilea din 2017.
Statele din Sudul Europei, inclusiv România, ar putea fi principalele victime ale suspendării activității activității terminalului offshore Caspian Pipeline Consortium (CPC) de la Novorosisk pentru 30 de zile de către un tribunal local, care poate afecta disponibilitatea combustibililor în regiune, consideră analiști citați de publicația economică rusă Vedomosti. Prețul global al țițeiului, însă, nu va fi influențat de această decizie, susțin aceștia.