Prețurile spot ale gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au dublat în ultima lună ca urmare a temerilor privind reducerea alimentării cu gaz din diferite surse a statelor UE, dublate de o cursă contra-cronometru de umplere a depozitelor europene în vederea acoperirii consumului din această iarnă.
UE nu a interzis importul de țiței încărcat în Rusia, dar care provine din state terțe, cum e cazul celui kazah. Profit.ro avertiza însă la începutul lunii iunie că este posibil ca Rusia să răspundă la sancțiunile europene prin închiderea terminalelor de la Novorosisk, în special al celui CPC prin care este exportat și gazul kazah. Deja, așa cum a anunțat Profit.ro, presa rusă a acuzat Rompetrol, fără a prezenta dovezi, că furnizează carburanți Armatei Ucrainene și a propus naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk. Acuzațiile au fost reluate recent și de Pravda, care a adăugat și Azerbaidjanul pe lista statelor care alimentează armata ucraineană.
Reducerea livrărilor de gaze din diferite surse, Rusia, Norvegia și Africa de Nord, către statele europene va conduce la o majorare fără precedent a prețului pentru această iarnă, care va depăși nivelul de 200 de euro/MWh, susține o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI). În cazul României, în situația apariției unor zile geroase, potrivit directorului AEI, Dumitru Chisăliță, gazele din producția internă și cele depozitate ar asigura numai strictul necesarul de gaze pentru populație și eventual al entităților de maximă importanță (spitale, azile, închisori etc., marii consumatori urmând a se închide singuri în lipsa importurilor de gaze.
Reglementarea prețurilor gazelor pentru consumatorii casnici și CET-uri impusă de actualul guvern diminuează nu numai cantitatea de gaze din producția internă a Romgaz disponibilă pentru comercializarea pe piața liberă, ci și cea planificată pentru înmagazinare. Astfel, la solicitarea Transgaz, cel mai mare producător autohton de gaze, Romgaz, a transferat 87% din capacitatea de depozitare rezervată pentru perioada mai-octombrie 2022 către 3 societăți de termoficare și către E.ON.
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut într-o singură zi către ALRO Slatina, cel mai important consumator de energie electrică din țară, 447 GWh cu furnizare în cursul întregului an viitor pentru o sumă de aproximativ 443,5 milioane lei, reprezentând aproximativ 14% din cifra de afaceri a companiei energetice, de 3,2 miliarde lei, din 2021.