Redresarea producției de petrol în Rusia în raport cu lunile precedente ar putea atinge un vârf în luna iunie, cifrele de la începutul lunii find promițătoare, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak pentru postul de televiziune Rossiya 24.
În urma scumpirilor operate în primele zile ale lunii iunie, motorina standard a ajuns la prețul de 9 lei/l în 8 din cele 20 de stații OMV din capitală, fiind o chestiune de timp până când și concurenții, în special cei de la Mol și Rompetrol, care practică prețuri apropiate, să urmeze exemplul liderului pieței, OMV Petrom.
Uniunea Europeană și Rusia se află pe lungimi de undă diferite nu numai pe tema războiului din Ucraina, ci și a predicțiilor privind viitoarea evoluție a prețurilor gazelor în viitorul apropiat și mediu. Ambele tabere par a-și baza strategiile economice pe cele mai pesimiste scenarii din punctul lor de vedere: dacă UE consideră că prețurile vor rămâne la un nivel ridicat până în 2025, guvernul rus anticipează o scădere a acestora cu două treimi până în același an.
Cererea de gaz azer este în creștere în Europa, însă, pentru a putea fi satisfăcută, ar trebui rezolvate problemele legate de extinderea infrastructurii necesare majorării volumului exporturilor și semnate contracte ferme, a transmis președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Acesta a avertizat însă că nu este posibilă creșterea producției, implicit a exportului, într-un singur an.
Cartelul petrolier OPEC+ a decis joi, în urma unor discuții care au durat numai 11 minute, să majoreze producția pentru lunile iulie și august cu 50% față de majorările lunare anterioare, într-un compromis care păstrează poziția centrală a Rusiei ca membru al cartelului extins, dar face concesii și presiunilor marilor consumatori globali, printre care și Statele Unite.